DALEKO OD OČIJU...

Zašto se obitelji predsjedničkih kandidata klone kampanje?

09.12.2014 u 14:48

Bionic
Reading

Iako sudjelovanje članova obitelji u izbornoj kampanji može pozitivno utjecati na rejting političara, u Hrvatskoj taj svjetski trend nije baš zaživio. Članovi obitelji uključuju se u kampanju povremeno ili nikako, a takav je slučaj i u ovogodišnjoj predsjedničkoj izbornoj utrci. Analitičar Jaroslav Pecnik smatra da je dobro to što u kampanje nisu uključena djeca, ali da je loše kada su izostavljeni supruga ili suprug kandidata

Jedini od četvero kandidata koji sudjeluju u ovim predsjedničkim izborima, a supruga mu je javno uključena u kampanju je Ivo Josipović. Prema riječima glasnogovornika kampanja Kolinde Grabar Kitarović i Milana Kujundžića, supružnici ovo dvoje kandidata neće biti uključeni u kampanju. Kandidat Ivan Vilibor Sinčić nije u braku, a u kampanju su mu tek logistički uključeni članovi obitelji. Nijedan od kandidata koji imaju djecu ne želi da mu potomstvo sudjeluje u izbornoj propagandi.

Mladenka Šarić, glasnogovornica Ive Josipovića, ističe kako će supruga Tatjana ograničeno sudjelovati u kampanji, na događajima za koja procijene da je važna i njezina nazočnost. Tatjana Josipović ima brojne obaveze na fakultetu, a još prije prvih izbora dogovorili su se da njihova kćerka neće biti dio političkog svijeta i života.

Glasnogovornik Kolinde Grabar Kitarović Mladen Pavić kaže kako je ona ostala pri ranijoj odluci da joj suprug i djeca neće ni na koji način biti dio kampanje. 'Budući da joj je kampanja počela u rodnom Grobniku, tom su događaju prisustvovali roditelji, ali to je sve što se tiče sudjelovanja obitelji u ovoj izbornoj kampanji. Suprug i djeca će doći kući za Božić i Novu godinu i ona će biti s njima u krugu obitelji, ali neće se izlagati javnosti', naglašava Pavić.

I u stožeru kandidata Milana Kujundžića smatraju kako nije potrebno da se njegova supruga i djeca uključuju u kampanju. 'Obitelj jest dio predstavljanja kandidata, ali smatramo da to u ovom slučaju nije potrebno jer želimo da u prvom planu bude program gospodina Kujundžića i ono što on zastupa. Supruga Tatjana je pedijatrica te ima svoju karijeru i obaveze i ne sudjeluje aktivno u političkom životu te nema razloga da se sada to mijenja', objašnjava Kujundžićev glasnogovornik Ivan Hrstić.

Obitelj kandidata Ivana Vilibora Sinčića sudjeluje u kampanji od početka, ali isključivo kao logistička potpora. Sinčić nam je rekao da mu pomažu u rodnom Karlovcu tako što dijele letke i objašnjavaju sugrađanima kakav je njegov program. Sinčić ima majku i oca, dva mlađa brata i stariju sestru. Njihovu potporu uživa od početka svog političkog angažmana u udruzi Živi zid.

Prema mišljenju političkog analitičara Jaroslava Pecnika, samo se Josipović kao kandidat 'ponaša građanski' jer je jedini kojem životna partnerica sudjeluje u kampanji i ne skriva je od javnosti.

'Činjenica jest da je Josipović ujedno predsjednik pa mu supruga ima i neke protokolarne obaveze s obzirom na instituciju predsjednika RH, ali ona je opet uključena i u izbornu kampanju i to je odlična odluka. Naravno, treba u tome zadržati mjeru. Svim kandidatima povremeno bi se trebali u kampanju uključiti i supružnici jer to daje na transparentnosti kandidata te određen građanski štih', smatra Pecnik.

Naglašava da je Hrvatska tradicionalna zajednica pa 'neki ne žele žene u kampanji jer se 'zna gdje je ženi mjesto'', a 'neki se možda i stide svojih partnera'. U svakom slučaju, Pecnik pozdravlja odluku kandidata da im djeca ne sudjeluju u izbornoj kampanji jer je on, u načelu, protiv uključivanja djece u izborne kampanje, bilo da je riječ o tuđoj, bilo o vlastitoj djeci, za predsjedničke ili parlamentarne, odnosno lokalne izbore.