EKO STOŽER PISAO ZMAJLOVIĆU

'Zašto se ne poštuju nalazi inspekcije na odlagalištu Brezje?'

13.09.2012 u 18:36

Bionic
Reading

Eko stožer Varaždin uputio je otvoreno pismo ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću nakon što je po treći put odgođena zabrana odlaganja otpada na ilegalnom odlagalištu u Brezju, ovaj put na 45 dana

Zabrana odlaganja, koju je u lipnju donijela inspekcija zaštite okoliša, prvi put prolongirana je na 30 dana, zatim na 60, a sada na 45 dana. Eko stožer podsjeća da je zabrana odlaganja otpada u Brezju prvi put stavljena izvan snaga nakon sastanak u Ministarstvu gospodarstva gdje je donesena 'protuzakonita Promemorija'.

Odgodama zabrane odlaganja u Brezju, kako smatraju u Eko stožeru, opravdavaju se i honoriraju protuzakonitosti u zbrinjavanju okoliša, unatoč rješenjima inspekcije. U pismu se ministra Zmajlovića poziva da 'konačno poštuje i učini izvršnim rješenje svoje vlastite Inspekcije'.

'Ako to ne učinite u roku od nekoliko dana, ako se ne počne sanirati nelegalna deponija, ako snagom zakona i drugih akata ne naložite gradskim vlastima da počnu djelovati na dobrobit građana i okoliša, bit ćemo prisiljeni poduzeti mjere kojim ćemo hrvatskoj javnosti, ali i Europi pokazati kako sramotno, skandalozno i štetno upravljate Ministarstvom i Inspekcijom, kako kršite zakone i norme zaštite okoliša i kako neposredno izvrgavate opasnosti građane našega grada', stoji na kraju pisma koji potpisuje Neven Kovač, predsjednik Eko stožera Varaždin.

HABUŠ NAJAVLJUJE MJERENJE KVALITETE ZRAKA

Grad Varaždin platit će specijaliziranom poduzeću 40 tisuća kuna za desetodnevno mjerenje kvalitete zraka pokretnim laboratorijem. Smješten je u blizini centra grada, a tijekom mjerenja vidjet će se hoće li se seliti na drugu lokaciju, najavio je to gradonačelnik Goran Habuš predstavljajući mjerne uređaje.

Najavio je i nastavak postupka odabira koncesionara za zbrinjavanje tekućeg otpada nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila žalbu T7 VIS-a zbog nedostatka pravnog interesa. 'Ako ne bude novih žalbi, ponude bismo mogli otvoriti za tridesetak dana', ustvrdio je Habuš.