VRHOVNI SUD TRAŽI ODGOVORE

Zašto se Kutli tako dugo sudi?

20.04.2010 u 08:13

Bionic
Reading

Večernji list otkriva da je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin od svih sudova zatražio podatke o postupcima koji se vode protiv Miroslava Kutle! Povod za takav potez, dosad neuobičajen, jest to što su mediji prije nekoliko dana podsjetili da se protiv Kutle vodi niz postupaka koji vrlo dugo traju, neuobičajeno dugo čak i za hrvatske prilike

Večernjak upozorava da u Hrvatskoj dugo traju parnični postupci, a kazneni - poput Kutlinih - znatno kraće, osim iznimaka. Kutlin odvjetnik Rajko Mlinarić kaže da u toj vrsti postupaka za gospodarski kriminal suđenja traju dugo i protiv drugih osoba, a ne samo protiv njegova branjenika, nekadašnjeg tajkuna broj jedan u privatizaciji.

Mlinarić tvrdi da ni sam ne zna točan broj postupaka protiv Kutle jer ga on ne brani na svim suđenjima. Točne podatke očekuje idućih dana kad ih dobije prvi čovjek sudbene vlasti Hrvatin, pa će biti jasnije traju li ti postupci neuobičajeno dugo. Večernjak podsjeća da je Hrvatin, otkad je došao na čelo sudbene vlasti u Hrvatskoj, inzistirao na kresanju starih predmeta, ali ovo je prvi put da je zatražio podatke o jednom optuženiku, no zacijelo nema nikog drugog protiv koga bi se vodilo desetak kaznenih postupaka kao protiv Kutle.

'Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu suci više nemaju puno predmeta, jedan vodi 80 do 100 predmeta i nema nikakva opravdanja da bilo koji postupak dugo traje. Slično je i u Splitu. Dakle, opterećenje sudaca na kaznenim odjelima više ne može biti opravdanje', rekao je Hrvatin novinarki Večernjaka.

Deset postupaka protiv Kutle

U lipnju prošle godine i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić naredio je da svi tužitelji prikupe podatke o postupcima protiv Kutle i to je DORH i objavio na svojoj internetskoj stranici.

Prema tim podacima, protiv Kutle se vodi deset postupaka, u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, od kojih je većina pred sudovima, a već iz podataka Državnog odvjetništva vidljivi su veliki vremenski razmaci između podizanja optužnice i suđenja.

Tako su splitski tužitelji podigli optužnicu protiv Kutle za slučaj Dalma 2002. godine, a do lipnja 2009. suđenje nije bilo zakazano! Učinjeno je to tek nakon što je Državno odvjetništvo to objavilo... U Zagrebu istražne radnje pred sudom za slučaj Zagrebačkih transporta traju od 2004. godine! Zagrebački tužitelji podnijeli su zahtjev sudu da se otvori istraga protiv Kutle zbog Dione i Mirne Rovinj u studenome 2006. godine, a sud je otvorio istragu tek nakon godinu i pol, u ožujku 2008. godine. Sudski postupak za Gradski podrum, u kojem je Kutle nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora, trajao je od 2001. do 2009. godine.

Kutlini procesi

Večernji list donosi i popis svih sudskih procesa koji se u Hrvatskoj vode protiv tajkuna Miroslava Kutle.

Gradski podrum
Zagrebački tužitelji digli su optužnicu za štetu u Gradskom podrumu još u prosincu 2001, nepravomoćna presuda kojom je Kutle osuđen na tri godine zatvora donesena je u lipnju 2009. godine, a sud je naredio i da se od Globus grupe oduzme korist od 1,2 milijuna kuna.

Globus
U Dubrovniku je podignuta optužnica protiv Kutle zbog Globus grupe i Globus holdinga, optužen je da je poticao na zloporabu položaja i ovlasti. Optužnica je postala pravomoćna 29. travnja 2009. godine, kad je sudsko vijeće odbilo odvjetnikov prigovor na optužnicu.

Dalma
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu prema vlastitim spoznajama pokrenulo je postupak i podiglo optužnicu zbog sumnje da su počinjena djela na štetu Dalme. Optužnica je podignuta 2002. godine, a postupak je počeo 2009. godine.

Jadrantekstil
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je istražni zahtjev protiv Kutle zbog Jadrantekstila 24. listopada 2000. godine, a sud je o tom zahtjevu odlučio nakon pet godina, istraga je otvorena 2005. godine.

Slobodna
Zbog sumnje da je počinio pet kaznenih djela na štetu splitskog dnevnika vodi se jedan postupak. Istražni zahtjev podnesen je 1999. godine, nakon istrage 2005. podignuta je optužnica, splitski sud obustavio je postupak, ali Vrhovni je još prije godinu dana naredio da se postupak provede.

Tisak
Općinsko državno odvjetništvo 20. srpnja 2000. godine podiglo je optužnicu protiv Kutle zbog sumnje da je počinio štetu od 47 milijuna kuna. Presuda kojom je bio osuđen na šest i pol godina zatvora ukinuta je, postupak se ponovno vodi.

Tisak, drugi put

Drugi postupak za Tisak i Slobodnu Dalmaciju, u Zagrebu - zagrebački tužitelji podigli su optužnicu 8. prosinca 2005. godine, a glavna rasprava zakazana je za 1. srpnja 2009. godine!

Zagrebački transporti

Istražne radnje pred zagrebačkim sudom su u tijeku, počele su 22. ožujka 2004. godine, dopuna 2007. i 2008. godine... Sumnja se na štetu u Zagrebačkim transportima.

Mirna

Slučaj Diona i Mirna Rovinj - Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu tražilo je otvaranje istrage zbog Dione i Mirne Rovinj 24. studenoga 2006. godine, a sud je otvorio istragu 28. ožujka 2008. godine.

Diona
Drugi slučaj Diona u Zagrebu - Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je 26. studenoga 2008. godine zahtjev za pokretanje istrage zbog sumnje na još jedno djelo u kojem je oštećena Diona, istraga je u tijeku.