PUSTIO KORIJENJE U PRADOMOVINI

Zašto predsjedniku Slovačke besplatan smještaj na Brijunima?

09.08.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič već godinama ljetuje na Brijunima na teret hrvatskog proračuna, a ove godine stigao je početkom kolovoza. Gašparoviču i njegovoj užoj obitelji osiguran je besplatan 15-dnevni smještaj u vili Jadranka

Inače, dan boravka po komercijalnoj cijeni za pravne i fizičke osobe koje su dobile pravo korištenja te vile u ime promicanja kulturnih i gospodarskih interesa RH košta 10.000 kuna. Gosti predsjednika Republike, Vlade i Sabora ne plaćaju ništa, već troškove hladnog pogona tih gostovanja Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom podmiruju uredi svakog od njih.

O trošku hrvatskih poreznih obveznika ljetovali su, doduše daleko kraće, i drugi strani državnici, primjerice austrijski predsjednik Heinz Fisher, irski predsjednik Michael Daniel Higgins i bivši srpski predsjednik Boris Tadić. Potonji je čak izjavio da je ta 'dva-tri pansiona' htio platiti, ali 'nije bilo načina'. U rezidencijalnim vilama boravila je i obitelj današnjeg slovenskog predsjednika Boruta Pahoranavodno u potpunosti o svom trošku.


Ulaz u Vilu Jadranka

Gašparovič je, međutim, 'pustio korijenje' na Brijunima, gdje se udomaćio još u vrijeme predsjedničkog mandata Stjepana Mesića, a uloge dobrog domaćina prihvatio se i predsjednik Ivo Josipović.

'Trenutno u vili Jadranka boravi slovački predsjednik Gašparovič koji sam snosi sve troškove osim smještaja... Pri pozivanju gostiju, predsjednik RH uzima u obzir vanjskopolitičke i gospodarske interese Republike Hrvatske', priopćeno je tportalu iz Ureda predsjednika.

Misterij besplatnog ljetovanja Ivana Gašparoviča na Brijunima u Uredu predsjednika neslužbeno su objasnili njegovim hrvatskim porijeklom, što je 'vjerojatno posebna veza'. No kakvi su to posebni hrvatski vanjskopolitički i gospodarski interesi nagnali Josipovića da iz godine u godinu poziva Gašparoviča na Brijune?

'Slovačka je naša prijateljska zemlja, koja nas je podržavala tijekom procesa pristupanja Europskoj uniji. Imamo mnogo zajedničkih interesa sa Slovačkom', doznajemo s Pantovčaka.

I sobarica 'košta'

Slovački predsjednik sam pokriva troškove hrane ikuhara, ali ne i sobarice koja je angažirana u vili Jadranka. Kaoštićena osoba, iz Slovačke je na Brijune doveo i nekoliko svojih ljudiiz sigurnosnih službi, iako je na Brijunima i hrvatsko 'on site'osiguranje koje je i inače  angažirano na zaštiti vile Jadranke, izgrađene 20-ih godina 20. stoljeća.


Obitelj slovačkog predsjednika emigrirala je 1920. iz Hrvatske u tadašnju Čehoslovačku. Nakon što je Ivan Gašparovič u lipnju 2004. osvojio prvi predsjednički mandat, na poziv predsjednika Mesića već u kolovozu stigao je na odmor na Brijune. U razgovoru za Nacional tada je izjavio da je prethodno najčešće ljetovao u hotelskom kompleksu Božava, u vlasništvu svog prijatelja.

U međunarodnom kontekstu, Gašparovič je poznat po svojoj izjavi da Slovačka, poštujući međunarodno pravo, ne priznaje neovisnost Kosova. Prošle godine izazvao je skandal u BiH kada je rekao da je s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom govorio 'o dobroj suradnji između Slovačke i Češke, a u tom kontekstu i o suradnji BiH i Republike Srpske'. Agencija Anadolija izvijestila je da je na traženje novinara da se odredi o svojoj izjavi, slovački predsjednik kazao da su 'RS i BiH, kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slični'.