ODBOR ZA VANJSKU POLITIKU

Zašto nas se boje Slovenci?

11.05.2012 u 14:21

Bionic
Reading

Na Odboru za vanjsku politiku Hrvatskog sabora razgovaralo se o rezultatima izbora u nizu europskih zemalja i njihovim posljedicama, a zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović odgovarao i na pitanja oko novonastale situacije vezane uz spor oko Ljubljanske banke rekavši da su vjeruje kako će se situacija smiriti nakon sastanka premijera Zorana Milanovića i Janeza Janše u Mariboru

Klisović je nastojao pojasniti dosta nejasnu situaciju koja je nastala oko odluke hrvatske Vlade da podrži tužbe Zagrebačke i Privredne banke protiv Ljubljanske banke kako je preneseno u medijima. On kaže da se oko toga pitanja digla veće bura u Sloveniji nego u Hrvatskoj te ne vjeruje da će taj problem utjecati na proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenkom parlamentu. Zamjenik ministrice vanjskih polova objasnio je da je sud od hrvatske Vlade samo tražio da potvrdi odluke koje su 1995. donijeli tadašnji ministar financija Božo Prka i 2000. godine Mato Crkvenac.

'Hrvatska je potvrdila da su djelovali u skladu sa svojim ovlastima', rekao je Klisović dodavši da je to sve što se od njih tražilo. On je dodao da su pokušali od slovenske strane doći do odgovora što ih zapravo smeta, ali nisu dobilo odgovor. Klisović je naglasio da nije došlo ni do kakve promjene stava Hrvatske po pitanju štednih uloga hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci. Klaisović smatra da u Sloveniji zapravo postoji određeni strah, jer ulaskom u Europsku uniju, bit će dužni provoditi i odluke hrvatskih sudova.

U kontekstu Srbije zamjenik ministrice Klisović istaknuo je da bi za našu zemlju bilo poželjno da se u novoj srpskoj vladi nađe i Čedomir Jovanović i njegova Liberalno-demokratska partija. 'Voljeli bismo vidjeti Jovanovića u vladajućoj koaliciji, jer progovara o proreformskom putu Srbije na kojem bi i mi voljeli vidjeti Srbiju', rekao je Klisović.

Ipak Klisović je naglasio da je svaka legitimno izabrana vlast u Srbiji naš partner. Član odbora iz redova HDZ-a Davor Stier izrazio je zabrinutost što će, prema najavama, iz nove vlade biti izostavljene neke liberalne stranke, ali i upozorio na kontinuitet politike koji uz suradnju Borisa Tadića s bivšom Miloševićevom strankom SPS koju vodi Ivica Dačić predstavlja i kontinuitet podrške Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj.

Na sjednici je također izražena zabrinutost stanjem u Grčkoj koja ne može formirati Vladu, ali je konstatirana i neizvjesnost koju je u europsku politiku donio izbor Francoisa Hollanda za francuskog predsjednika koji zahtijeva izmjene fiskalnog pakta. Klisović smatra da će se oko toga pitanja naći kompromis tako što će Holland odustati od promjene fiskalnog pakta, a njemu zauzvrat usvojit će se dodatak u koji će biti uključene teme za koje se on zalaže poput rasta, razvoja i zapošljavanja.