GADAFIJEV VAPAJ

'Zašto mi nitko ne pomogne? Doći će Bin Laden'

06.03.2011 u 09:43

Bionic
Reading

Libijski čelnik Moamer Gadafi u razgovoru za francuski list 'Journal du Dimanche' objavljen u nedjelju izjavio je da se u zemlji bori protiv terorista i izrazio čuđenje što za to ne dobiva podršku izvana, dok je istodobno libijska državna televizija objavila da su vladine snage vratile nekoliko gradova pod svoju kontrolu, javljaju agencije

'Iznenađen sam što nitko ne razumije da je ovo borba protiv terorizma. Naše snage sigurnosti su na tom planu surađivale s inozemnima i mnogo smo vam pomogli posljednjih godina. Pa zašto sada, kada se vodi borba protiv terorizma u Libiji, nama nitko zauzvrat ne pomaže?', zapitao se Gadafi.


'Imat ćete islamski džihad ispred sebe, na obalama Sredozemlja', rekao je. 'Doći će Bin Ladenovi ljudi i nametnuti plaćanje otkupnina na kopnu i moru. Vratit ćemo se u doba Crvenobradog, gusara, Otomana i ostalih koji su se tako ponašali', tvrdi libijski vođa, kojeg Zapad smatra odgovornim krvavo gušenje narodne pobune u zemlji.

Gadafi je rekao da njegovoj vladi 'dobro ide' usprkos svemu što se događa u Libiji. Ustanike je ponovo optužio da su pod utjecajem droga koje im dilaju članovi Al-Kaide.

Libijska državna televizija u nedjelju je ujutro objavila da su vladine snage pod svoju kontrolu vratile Zaviju, Ras Lanuf, Misratu i Tobruk i da napreduju prema Bengaziju. Međutim, to izvješće barem je djelomično suprotno izjavama svjedoka s terena. Tako novinar agencije AFP javlja da je Ras Lanuf, lučki grad s važnim naftnim terminalom, u nedjelju ujutro još uvijek sigurno u rukama ustanika.

Očevici su za Reuters izjavili da je u Zaviji, 50 kilometara od Tripolija, noć protekla mirno nakon dva dana žestokih sukoba između pobunjenika koji čvrsto drže središte grada i Gadafijevih snaga koje nadiru iz predgrađa. Situacija u Zaviji, koja je najbliže pobunjeničko područje Tripoliju i grad s naftnom rafinerijom, posebno je neugodna za libijske vlasti koje nastoje pokazati da nadziru barem zapad zemlje. Po izvorima iz mjesne bolnice, u sukobima u tom gradu u subotu je poginulo najmanje 30 civila.

Nedjelja će biti 20. dan od početka pobune protiv Gadafijeve vlasti u Libiji. On je u razgovoru za francuski list rekao da podupire dolazak misije UN-a ili Afričke unije koje bi provjerile što se zbiva u zemlji, iz koje je po podacima UN-a dosad izbjeglo 190 tisuća ljudi. Pritom im je obećao punu slobodu u istrazi.

Odgovarajući na upit o blokiranoj imovini njega osobno i njegova klana, Gadafi je odgovorio da je 'šator' sve što posjeduje i pozvao bilo koga da dokaže 'ima li on koji dinar'.