'DOSTA JE SLIJEPOG INVESTICIONIZMA!'

Zašto Kukuriku vlada nastavlja utabanim putovima HDZ-a?

13.07.2012 u 13:03

Bionic
Reading

'DA investicijama, NE devastacijama! HE Ombla je štetan projekt' - upozorili su Zelena akcija, GONG, Transparency International Hrvatske, Pravo na grad te inicijativa Srđ je naš na konferenciji za medije s koje su još jednom od Vlade zatražili odbacivanje kontroverznog projekta kojemu se protive i struka i javnost

Gradnja HE Ombla je visokorizičan i financijski neisplativ projekt. Čak tri od četiri stručnjaka koji su radili reviziju Studije utjecaja na okoliš dali su negativno mišljenje, a i Europska banka za obnovu i razvoj dala je uvjetno mišljenje i zatražene su dodatne provjere, upozorili su aktivisti, dodajući da Zelena akcija iščekuje rezultate svoje žalbe EBRD-u zbog sumnje u njihov iako uvjetan, ali ipak pristanak na kreditiranje projekta ok(r)uženog mnogim nedoumicama.

U međuvremenu, čeka se i hoće li se Ministarstvo zaštite okoliša i/li HEP udostojati objaviti revizije kako bi javnost koja ima pravo znati konačno mogla vidjeti sve informacije. No ovi to uporno odbijaju, Ministarstvo čak nije ni odgovorilo GONG-u na upite, dok HEP taji studiju o financijskoj isplativosti projekta pod objašnjenjem da podatke ne mogu objaviti jer je EBRD vlasnik te dokumentacije. Međutim, Vanja Škorić iz GONG-a podsjeća da prema Zakonu o pravu na pristup informacijama uopće nije važno tko je vlasnik dokumenata pa će se GONG dalje žaliti jer javnosti mora biti poznato na temelju čega se donosi odluke, dok iz HEP-a poručuju da oni nisu adresa na kojoj treba tražiti objavu jer je riječ o internom dokumentu EBRD-a.

Potrebu za transparentnosti naglasila je i Saša Šegrt iz TIH-a, upozorivši na nedopustivo ponašanje u Vladi kojim se obezvrjeđuje sustav neovisnih revizija i svaku javnu raspravu te demokratsku proceduru.

U Dubrovniku zbog svega vlada nezadovoljstvo i razočaranje postupcima Vlade koja je u opoziciji i Planu 21 govorila sasvim drugačije, a sada slijedi one putove zbog kojih je i stara vlast došla na zao glas zbog korupcije, kazao je Ivo Lučić iz inicijative Srđ je naš i prenio atmosferu među ljudima iz Mokošice, koji su zbog forsiranja toga projekta u strahu jer je tamošnje tlo nestabilno, sklono klizištima i potresima. Također, upozorio je i da se u postojećoj staroj studiji nalaze falsificirani podaci o flori i fauni te je stoga nevjerodostojna.


Teodor Celakoski
iz Prava na grad iznio je bojazan da iza svega zapravo stoji pogodovanje građevinskom lobiju jer je zbog igrališta za golf na Srđu potrebno povećano crpljenje vode, a takvi tereni su samo krinka za vile i apartmanizaciju ponad Dubrovnika. U Hrvatskoj započinje period slijepog investicionizma, a Vlada je nespremna jer očito nema projekte koji nisu štetni, a mogu donijeti profit. Slično je to kao i u slučaju javno-privatnog partnerstva, gdje se javnosti uopće ne pokazuju računi stvarne koristi, i ako to ne učini, Vlada gubi kredibilitet, upozorio je Celakoski.

'Politika ove vlade je, ispada, podilaženje građevinskom lobiju i rasprodaja prirodnih resursa umjesto smanjivanja gubitaka u distribuciji i podizanja energetske učinkovitosti', kazala je Jagoda Munić i upozorila da je realizacija HE Ombla visokorizičan i skup projekt te bi mogao donijeti mnogo štete, na što upozoravaju i struka i javnost čiji bi glas Vlada trebala poslušati jer u energetiku treba ulagati, ali kroz održiv razvoj.