ODGOVARAJU JURČIĆ I LOKIN

Zašto Kosor odugovlači s odlukom o novom ministru?

11.11.2009 u 18:09

Bionic
Reading

Lubo Jurčić i ekonomist Branimir Lokin na današnjem 17. tradicionalnom savjetovanju ekonomista u Grand hotelu Adriatic u Opatiji za tportal su odgovorili na pitanje zašto premijerka Kosor još nije donijela odluku o Polančecovom nasljedniku

'Novi potpredsjednik definitivno mora biti iz HDZ-a kako bi stvorio prostor za donošenje odluka i bit će to politički prijedlog kao i prijedlog novog ministra gospodarstva koji je i ekonomski operativan', kazao je za tportal Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i novi predsjednik NO-a Podravke.

'Najveći politički problem je što struktura HDZ-a ne odgovara strukturi Vlade. Koju god odluku premijerka donese, ona će biti politička, a svaka odluka za sobom vuče drugu. Usporedno je to s odlukama vezanim uz HEP, Hrvatske željeznice ili brodogradnju. U situaciji smo gdje svaki potez košta puno i svaka odluka istiskuje neku drugu. Novi ljudi ne moraju se tražiti među poznatim osobama, i ja i Polančec smo došli kao nepoznati', naglasio je Jurčić u srijedu u Opatiji.

Njegov kolega Branimir Lokin kazao je da 'Kosor još nije odlučila zato što nema ustvari odgovora na gospodarski obrazac kojim će se provoditi politika borbe protiv recesije. Moramo se okrenuti vlastitim potrebama i reorganizirati gospodarstvo, a to je strašna reforma koja će trajati 20, 30 godina. Nažalost, nema osobe koja bi se znala uhvatiti u koštac s gospodarstvom na pravi način', ustvrdio je Lokin.