ANALIZA STRUČNJAKA

Zašto Kim Jong-Un nije lud?

03.04.2013 u 07:23

Bionic
Reading

Stephan Haggard, profesor u Školi za međunarodne odnose i pacifičke studije Sveučilišta u Kaliforniji, u San Diegu, za CNN je napisao svoju analizu aktualne situacije na Korejskom poluotoku u kojoj objašnjava zašto Kim Jong-Un nije lud. Iako Kimove nuklearne ambicije ostaju zabrinjavajuće, eskalirajući signali hrabrosti znak su nervoze koliko i snage

Kako se zemlja masovno mobilizira, sjevernokorejski tisak je ispunjen slikama Kim Jong-Una kako posjećuje vojnike na vježbama i zapovijeda im, od kojih su neke navodno izmijenjene u Photoshopu kako bi se povećala brojnost vojnika.

Prema Haggardovim riječima, Sjeverna Koreja vjerojatno je napravila jedan veliki propust kada je najavila da će izvršiti preventivni nuklearni napad. Najavljivanje namjere preventivnog napada je opasno, piše Haggard, jer čak i mali taktički potezi mogu biti pogrešno protumačeni. Nepotrebno je reći da takve izjave treba uzeti ozbiljno, i, ako ništa drugo, SAD i Južna Koreja mogli bi reagirati na takav javni prikaz sile.

Nadalje, Sjeverna Koreja je najavila i novu proturaketnu obranu i vojne vježbe bombardera, što također vrijedi držati na oku. Posljednjih nekoliko dana SAD je ponovno okupirao javnost svojim raspoređivanjem ratnih zrakoplova na Korejskom poluotoku.

No motiv se zapravo skriva u domaćoj politici Sjeverne Koreje. Činjenica je da Kim Jong Un još nije u potpunosti konsolidirao svoje ovlasti. Uz ovakvu retoriku, ali i treniranje strogoće, sjevernokorejski režim može računati na činjenicu da SAD i Južna Koreja neće napraviti prvi korak.

Rezultat toga je da su vježbe Sjeverne Koreje i prijetnje odmazdom bile uspješne u odvraćanju napada, premda do napada nije došlo. Režim tako može tvrditi da je na neki način odnio pobjedu.

Sjevernokorejski nuklearni i raketni program predstavljaju probleme za pet strana – za Kinu, Japan, Južnu Koreju, Rusiju i SAD, koje ih trebaju riješiti kroz usklađeno djelovanje. No žestoka retorika, premda zabrinjavajuća, nije isto kao i namjera da se napadne. Umjereno zastrašivanje i ne pretjerano reagiranje na izazivanja je pravilan tijek akcije. Uz malo sreće, sjevernokorejski režim bi se mogao okrenuti prema ekonomskoj reformi, glavnoj stvari koju ljudima u Sjevernoj Koreji treba, zaključuje Haggard.

Sjevernokorejska vojska puca u likove Južnokorejaca i Amerikanaca