CIJENA ZDRAVLJA

Zašto je zdrava hrana 300 posto skuplja od obične?

05.12.2012 u 14:52

Bionic
Reading

Iako je istok Hrvatske tradicionalno okrenut domaćoj prehrani, sve više ljudi kupuje provjerene, ekocertificirane žitarice, mahunarke te domaće povrće i prerađevine. Međutim zdrava je hrana još uvijek preskupa većini građana

'Nekada su žitarice poput jutarnjih žganaca i raznih kaša bile sastavni dio tradicije i prehrane, a danas ih najčešće zamjenjuju suhomesnati proizvodi i mliječne prerađevine, koje u tom slučaju ne čine tradicijsku prehranu koju sustav bio&bio zagovara', kazala je za Glas SlavonijeHana Klain, voditeljica odnosa s javnošću Biovege, koja opskrbljuje većinu osječkih trgovina zdrave hrane.

I ostale osječke trgovine zdrave hrane poput Harmonije također bilježe porast kupnje, međutim, prema reakcijama nekolicine sugrađana, zdrava bi se hrana mnogo više kupovala da su cijene prihvatljivije. Tako, primjerice, u ponudi možemo pronaći integralnu rižu od 500 grama za 13,20 kuna, tjesteninu od durum-pšenice (makaroni) za 10,90 kuna, smeđi grah borlotti (500 grama) za 14,50 kuna, bijeli grah za 17,97 ili pak 200 grama magnezij-klorida (nigari) za 20,90 kuna. Neke su od navedenih cijena u usporedbi s cijenama u trgovinama i do 330 posto više.

Na pitanje zbog čega su cijene zdravijih proizvoda toliko visoke da ih si većina građana ne može priuštiti, Hana Klein objašnjava: 'Prema podacima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, cijene hrane na rekordnoj su razini u posljednjih 20 godina. Dodatni rast cijena na burzama potaknula je i objava SAD-a o zalihama soje i kukuruza nižima od očekivanih, a visokim cijenama u prilog idu i ovogodišnja suša te rigidniji uvjeti i ishođenje certifikata koji su znatno skuplji nego u poslovanju konvencionalnim proizvodima.' S druge strane, Marina Jeremijaš iz Harmonije navodi da se proizvodi po prihvatljivim cijenama mogu naći, samo treba više tražiti ili pričekati akcije kao i u većini trgovina.