IZRAELSKA PRIJESTOLNICA

Zašto je Trumpovo priznanje Jeruzalema potez koji će dramatično promijeniti svijet

07.12.2017 u 22:23

Bionic
Reading

Nakon što su američki dužnosnici u srijedu najavili da će američki predsjednik Donald Trump priznati Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela te da će State Departmentu izdati nalog kojim bi trebao započeti višegodišnji proces preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Sveti grad, i Češka je iste večeri priopćila kako priznaje zapadni Jeruzalem kao glavni grad Izraela, što je pokrenulo pravu lavinu kritika zbog mogućeg narušavanja ionako krhkog mira na Bliskom istoku

Američki dužnosnici ističu da će priznanje Jeruzalema kao izraelske prijestolnice biti priznavanje 'povijesne i sadašnje realnosti', a ne političko priopćenje. Pritom ukazuju na to da se gotovo sve agencije izraelske vlade i parlament Izraela nalaze upravo u Jeruzalemu, a ne u Tel Avivu, u kojem je pak smješteno veleposlanstvo SAD-a te veleposlanstva ostalih zemalja.

Preseljenje američkog veleposlanstva, koje je Trump obećao tijekom predizborne kampanje i na čijem provođenju inzistira, prema riječima dužnosnika State Departmenta, ipak se neće realizirati odmah, već će taj proces potrajati najmanje tri godine.

Američko priznanje Jeruzalema kao izraelske prijestolnice pokrenulo je gomilu oštrih kritika, pa je tako palestinski predsjednik Mahmud Abas upozorio da će ono ugroziti mirovne napore Bijele kuće na Bliskom istoku.

Mogućnost da SAD prizna Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela komentirao je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorivši da će u tom slučaju Turska biti primorana prekinuti sve diplomatske odnose s Izraelom.

Istovremeno, francuski predsjednik Emmanuel Macron prenio je američkom predsjedniku zabrinutost zbog mogućnosti da bi SAD mogao jednostrano priznati Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu.

Hamas, koji je State Department proglasio terorističkom organizacijom i koji je kontrolirao pojas Gaze od 2007. do listopada ove godine, pozvao je svoje pristaše na novi ustanak ukoliko se nastavi s Trumpovim planom. Hamas je u priopćenju naveo da je 'proglašenje Jeruzalema glavnim gradom agresija na taj sveti grad'.

  • +16
Prosvjedi u Gazi nakon Trumpova priznanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela Izvor: Reuters / Autor: IBRAHEEM ABU MUSTAFA

Na Hamasove prijetnje odgovorio je i izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman rekavši da će se izraelska vojska znati obračunati s neželjenim posljedicama.

Trump je svojim potezom, smatraju analitičari, odustao od desetljetne američke politike spram Jeruzalema, proglasivši podijeljeni grad prijestolnicom Izraela. Odgovarajući na upozorenja iz cijelog svijeta kako se radi o opasnom potezu, američki čelnik je rekao da je nakon ponovljenih neuspješnih pokušaja u postizanju mira došlo vrijeme za novi pristup.

  • +5
Jeruzalem Izvor: Profimedia / Autor: Bruce Corbett

Status Jeruzalema oduvijek je bio jedno od najsloženijih pitanja u izraelsko-palestinskom sukobu. Istočni Jeruzalem došao je pod kontrolu Jordana poslije izraelsko-arapskog rata 1948., koji je buknuo nakon proglašenja države Izrael.

Ona je potom u Šestodnevnom ratu 1967. okupirala i taj dio Jeruzalema. Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u njegovu zapadnom dijelu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta i gotovo sva ministarstva.

Rezolucija 478 Vijeća sigurnosti UN-a određuje da je izraelska odluka iz 1980. ništavna te poziva sve države da zadrže veleposlanstva u Tel Avivu. Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael smatra grad svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.