HHO SE PITA

Zašto je Stanković zvao Pernara u emisiju?

28.02.2011 u 15:09

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor optužio je dio medija za 'poticanje radikalizma demonstranata', posebno se kritički osvrnuvši na gostovanje Ivana Pernara, vođe 'Facebook prosvjeda', u emisiji HTV-a 'Nedjeljom u dva'

'Nije nam poznato zašto je urednik pozvao Ivana Pernara, ideologa 'Facebook nasilja', koji je osobnim primjerom upotrebe nasilja prednjačio pred demonstrantima, a i ovu je emisiju zloupotrijebio za širenje govora mržnje i poziv na nasilno rušenje demokratskih institucija društva i prijetnje političkim neistomišljenicima. Ta emisija samo je dio miljea onih medija koji svojim radikalizmom potiču nasilje i kaos, a koji su uvijek uvod u diktaturu', stoji u priopćenju HHO-a.


Objašnjavaju kako su prosvjedi, štrajkovi i demonstracije temeljno ljudsko pravo, no da ono prestaje tamo gdje počinje nasilje. HHO upozorava kako u Hrvatskoj postoje dobro umrežene i organizirane skupine neonacista te kako su nasilni prosvjednici u subotu u Radićevoj vikali 'Za dom spremni' s rukom uzdignutom na nacistički pozdrav.

HHO je pohvalio prosvjed branitelja koji se odvijao na Trgu bana Jelačića tijekom kojeg je pročitano i pismo potpore Ive Banca, člana HHO-a.

'Odbor pozdravlja skup branitelja koji, bez obzira na radikalizam nekih poruka, nije izašao izvan demokratskih okvira izražavanja nezadovoljstva. Dapače, dio branitelja svojim tijelima bezuspješno je pokušao zaustaviti divljake i nasilnike u njihovom huliganskom pohodu na Gornji grad', piše u priopćenju.

Upozoravaju kako je BBC prikazao divljanje i razbijanje huligana kojem nisu bili samo neonacisti, kao 'prosvjed ratnih veterana upriličen zbog uhićenja jednog Hrvata u BiH zbog ratnog zločina'.

'Protivljenje ulasku u EU nije hereza ni zločin'

Napominju kako se ne slažu s premijerkom Jadrankom Kosor koja je ustvrdila da prosvjedi mogu ugroziti ulazak Hrvatske u EU. 'Ne dijeleći mišljenje onih koji smatraju da nasilje na zagrebačkim ulicama može spriječiti ulazak Hrvatske u EU, budući da su takva događanja uobičajena unutar zajednice europskih država i ne ugrožavaju njezino jedinstvo i unutarnji poredak, napominjemo da protivljenje predstojećem ulasku Hrvatske u EU nije ni hereza niti zločin.'

'Samoprozvani antifašist Boljkovac poziva na nasilje'

'Da nasilje i pozivi na nj nisu karakteristika samo desnice, nego i ljevice, govori slučaj jednog od samozvanih 'antifašista' Josipa Boljkovca, koji nam, kao jedan od vođa skupine pojedinaca prepoznatljivih po rukama krvavim iz Drugog svjetskog rata, poručuje: 'Prema tome glasnogovornici mračne prošlosti ne mogu promijeniti činjenice i morat će paziti za šetnje mračnom ulicom. To im ja poručujem', osvrnuo se HHO na nedavni intervju koji je Boljkovac dao Večernjem listu. Upozoravaju nadležne institucije da su Boljkovčeve riječi iskaz kaznenog djelo protiv sigurnosti građana.