PUT U EU

Zašto je Slovenija opasna po Hrvatsku?

06.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom se sve više komplicira, a posljednji događaji upućuju na zaključak kako bi Slovenija mogla biti posljednja zemlja koja će ga prihvatiti

Još 19 zemalja treba ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom do 1. srpnja iduće godine, kada bi Hrvatska trebala postati punopravnom članicom, a stalno iskaču nove prepreke koje bi mogle usporiti ili čak ugroziti proces. Posljednja takva prijetnja dolazi iz Poljske gdje bi Hrvatska mogla postati žrtvom sukoba na unutrašnjopolitičkoj sceni. Iako ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić smatra da od blokade neće biti ništa jer su članovi stranke Solidarna Poljska u biti otpadnici iz stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog koji s njima ne želi imati nikakvog posla, proces ratifikacije ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Većina zemalja koje nisu ratificirale sporazum čeka veliki izvještaj o monitoringu koji će biti objavljen na jesen, pa će tek onda, ovisno o rezultatima, pristupiti ratifikaciji, poput Velike Britanije, Nizozemske i Finske.

S druge strane, dolaskom Janeza Janše na vlast u Sloveniji počeli su se ostvarivati strahovi da bi ta zemlja ponovo mogla biti glavni kočničar hrvatskog puta u EU. Sjetimo se samo sukoba oko ZERP-a i graničnog spora koji su se također događali kada je Janša bio premijer, a sada je nakon ponovnog dolaska na vlast u prvi plan izbacio Ljubljansku banku. Preko europskih institucija pritišću Hrvatsku tražeći što stroži monitoring. Očito Janša istom taktikom ponovo domaće ekonomske probleme želi zamaskirati dizanjem tenzija u odnosima s Hrvatskom. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić vjeruje da će se problem riješiti neovisno o ratifikaciji. 'Na nedavnom sastanku Vijeća za opće poslove u Bruxellesu nisu ništa konkretno spominjali Ljubljansku banku, već su imali primjedbe na slobodu tržišnog natjecanja. Smatram da je cilj slovenske strane dobiti dozvolu da ta banka posluje na hrvatskom tržištu', rekla nam je ministrica vanjskih i europskih poslova. Dodala je da je stav Hrvatske jasan po pitanju Ljubljanske banke i nije se promijenio 17 godina, a neće se ni mijenjati.

'Trebamo razgovarati i vidjeti hoćemo li to staviti na stranu neovisno o ratifikaciji ili ćemo to riješiti na neki drugi način', poručila je ministrica Pusić.

Međunarodna politička i ekonomska kretanja mogu također utjecati na ratifikaciju. Potencijalna prijetnja je i situacija u Grčkoj. Prema svemu sudeći, radikalna ljevica će pobijediti na izborima, a njihova politika je nejasna, iako su u razgovoru za tportal rekli da neće blokirati Hrvatsku.

I ministrica priznaje da ne znaju kako će se postaviti Syriza, a za nas je iznimno važno da se tamo konstituira parlament i da proces krene. U problemima u kojima se nalazi Grčka može se jednostavno dogoditi da se ne stignu baviti ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora.

'Moramo vidjeti s kim razgovaramo, dvije velike stranke koje su dosad bile na vlasti podupiru Hrvatsku, ali nužna je parlamentarna većina da to pokrene proces', objašnjava ministrica. Ulaskom u EU, priča, sve češće ćemo se nalaziti u problemima zbog situacija na koje nećemo moći utjecati.