ANALIZA DRAGE PILSELA

Zašto je Sarkozy zapeo u islamofobiji?

06.04.2011 u 15:46

Bionic
Reading

U ponedjeljak, 11. travnja, u Francuskoj stupa na snagu zabrana nošenja burke i nikaba (pokrivalo za glavu muslimanskih žena). Iako mjeru podržava 82 posto Francuza, tema laicizma, u biti i prema anketama, ne zanima glasače ekstremne desnice u mjeri u kojoj ih zanimaju rast nezaposlenosti, pad standarda ili česta poskupljenja. Svejedno, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ne želi da mu Marine Le Pen otme diskurs koji je, prema njemu, toliko važan Francuzima kao što su nacionalni identitet ili laicizam

Debata o laicizmu, koju je jučer u Parizu organizirao glavni tajnik Sarkozyjeve Unije za popularni pokret, ambiciozni Jean-François Copé, osoba koja je pokrenula zakon protiv nošenja burke (usvojen s ogromnim brojem glasova 13. srpnja 2010.

u donjem domu, a 15. rujna u senatu francuskog parlamenta) prema kojem će se kazniti sa 150 eura ženu koja ga bude nosila, a sa do 30.000 eura i godinu dana zatvora onoga ili one koji ženu budu prisiljavali da nosi burku, završila je mnoštvom ideja koje će se pretvoriti u zakone, neke odmah, a neke nakon izbora 2012.

Među inima je najavljena zabrana klanjanja namaza na otvorenom ili na ulicama, povlačenje posebnih (vjerskih) menija u školskim restoranima, ukidanje mogućnosti da se odbije liječnika zbog njegovog spola ili vjerskoga uvjerenja, olakšanje položaja poslodavaca koji neće morati popuštati zaposlenicima zbog njihovih potreba vezanih uz vjerske razloge (radnici koji imaju obavezu posta će to, naprimjer, morati navesti u trenutku zapošljavanja), nova politika financiranja religijskih centra, kao i određivanje načina klanja stoke ne baš prema muslimanskim obredima.

Sve to, i mnogo više, ima za cilj, kako navodi Copé, reguliranje nekih 'polemičkih načina življenja islama u Francuskoj'.

Opasna Marine Le Pen

Marine Le Pen

Otkad je Sarkozyjeva stranka najavila ovu debatu, sredinom veljače, ne prestaju kritike zbog 'stigmatizacije ili progona islama', odnosno davanje prostora ekstremnoj desnici koju vodi Marine Le Pen, predsjednica Nacionalne fronte, jer se to pretvara u 'veliku izbornu opasnost' za Sarkozyja.

Kritičari Sarkozyja, prvenstveno socijalisti, ali iz njegovog tabora, kažu da on prihvaća lopticu Marine Le Pen koja je, primjerice, prošlog prosinca napala navodne masovne molitve muslimana na ulicama, kakvih zapravo i nema u onoj mjeri u kojoj se misli (burku pak nosi svega 2.000 žena u cijeloj zemlji), nazvavši ih 'činom okupacije Francuske', iako su to minorna pitanja koja, kako pokazuju relevantna istraživanja (poput onog koje je proveo Le Parisien), zapravo previše i ne zanimaju glasače desnice, te da si nepotrebno komplicira situaciju, podižući pak tenzije prema muslimanskome svijetu akcijom koja više sliči na sputavanje ili maltretiranje muslimana nego na obranu deklariranog francuskog laicizma.

Juppeov strah od letenja

Burka u Parizu

Sarkozy zbog toga ima ne malih poteškoća u vlastitoj vladi: Alain Juppé, ministar vanjskih poslova (u veljači je još bio ministar obrane), kazao je da mu se ideja uopće ne sviđa: 'Iz ove stvari znamo kako polijeću, ali ne znamo kako slijeću', a sam premijer François Fillon je odbio doći na debatu, što je potaklo i druge ministre da ostave Copéa na cjedilu, a Sarkozyja u muci jer je vidio kako se akcija koja je bila planirana da se pridobe glasači pretvara u fijasko i u potez koji mu samo oduzima popularnost u ionako slaboj poziciji, možda najslabijoj otkad je predsjednik.

Sarkozy se ne snalazi, a izvrsni rezultati Le Penove na nedavnim lokalnim izborima govore koliko mu je strategija pogrešna.

Jer, sve ono što Sarkozy i njegov UMP čine da 'suzbiju' radikalni islam zapravo vodi prema tomu da se ultranacionalisti Nacionalne fronte čine sve normalnijima i prihvatljivijima, bez obzira na njihovo preziranje islama.

Dobitnica Le Pen

Ništa od toga nije promišljeno, pa ministar unutarnjih poslova Claude Guéant, vrlo blizak predsjedniku države, govori o 'prevelikom i opasnom broju muslimana' u zemlji.

Ne može se očekivati ništa dobro od rasprave i propozicija koje su ili ridikulozne ili zadiru u područje privatnog života ili su potpuno marginalne, pa će njihovo provođenje predstavljati nepotreban teret i izvor velikih i permanentnih medijskih skandala.

Copé, kao da ne čuje samoga sebe, pa je čak bio izjavio da je dobro što je debata završena jer ‘problem manje je argument manje za Nacionalni front’. Marine Le Pen na ovo samo trlja ruke.