ANALIZA DRAGE PILSELA

Zašto je pokolj u Tucsonu bio očekivan?

10.01.2011 u 12:35

Bionic
Reading

Američka povijest uči da neuravnoteženi pucaju baš u vremenima radikalizma. A napad na Gabrielle Giffords i na njenu publiku bio je pripreman i najavljen na mnogim skupovima radikalne desnice okupljene u sad više nego omraženom pokretu The Tea Party

Daleko od toga da je najviđenija osoba tih političkih snaga, Sarah Palin, kriva ili direktno odgovorna za pokolj, ali treba navesti da su na web stranicama pokreta i Palinove, politički oponenti koje je trebalo pobijediti na parlamentarnim izborima u studenom 2010. bili označeni kao mete koje se koriste u streljaštvu: kao siluete osoba na koje se puca.

Žestina političke debate u SAD-u, zemlji u kojoj se opet vatreno konfrontiraju 'modernisti' koji su iznjedrili i izabrali Baracka Obamu te 'revolveraši', koji bi u Bijeloj kući voljeli vidjeti Sarah Palin, poprimila je toliku silinu da je nasilje kao rasplet bilo očekivano, pa i najavljivano.

To da se radikalne republikance iz pokreta The Tea Party naziva revolverašima nije pretjerivanje. Teško je, naime, odvojiti napad i pokolj u Tucsonu od njihove propagande tijekom posljednje predizborne kampanje. Počnimo od toga da je protukandidat Giffordsice, Jesse Kelly, kojeg je demokratkinja koja se sada bori za život tijesno pobijedila, često okupljao svoje sljedbenike i prikupljao donacije za kampanju na vježbama pucanja iz pištolja i jurišnih pušaka M-16. Na te je vježbe Kelly dolazio obučen (a tako se i često slikao) u maskirnoj odori američke vojske.

Kako primiriti duh nasilja

Policija u Tucsonu

Sam napadač, Jared Loghner, poznat po tomu da je na Youtubeu širio uvjerenje da demokrati žele Amerikancima isprati mozgove i da Washington porobljava istinske domoljube, nije krio frustraciju što je, nakon propasti na fakultetu, doživio novi neuspjeh kada ga je vojska odbila kao kandidata.

Mnogi sad traže krivca, ali predsjednik Obama, koji zna koliko je napetosti u društvu, pokušava smiriti tenzije, usmjeriti raspravu prema potrebi vraćanja duha građanstva u političke rasprave, u čemu ima podršku demokrata, ali i trezvenih republikanaca koji su, kao što je to dao do znanja bivši predsjednički kandidat i senator iz Arizone John McCain, izrazivši duboko žaljenje što je radikalizam uzeo toliko zaleta u njegovoj saveznoj državi, dao jasno do znanja da se ne slaže s ekstremistima.

Američko društvo se nalazi pred važnom dilemom: ili će se duh nasilja vratiti u bocu ili će se podići posljednja barijera koja još koči nalet radikalizma i demagogije. Ovo drugo je, ako političke elite ne budu uspješne, sve izvjesnije.

Opasna politizacija nasilja

Sasvim sigurno, The Tea Party neće se demobilizirati tako lako i pokušat će se obraniti od teških optužbi na svoj račun. Demokratska zastupnica Carolyn McCarthy ne oklijeva i kaže da je Sarah Palin odgovorna zbog retorike koju je iznosila posljednjih mjeseci. Precizniji je bio Gary Hart, bivši demokratski predsjednički kandidat, koji je kazao da je pokolj u Tucsonu izravna posljedica neodgovorne i agresivne retorike članova The Tea Partyja. I nije daleko od istine: samo u prvim mjesecima 2010. napadnuta su i porazbijana čak 42 ureda demokratskih zastupnika ili kandidata, među njima i onaj Gabrielle Giffords

Ne treba biti velik poznavatelj američke povijesti da se zaključi da je politizacija ovakvog nasilja izuzetno opasna. Još uvijek se pamti bombaški napad republikanskog radikala koji je eksplozivom pobio 168 osoba u Oklahomi 1995. Ali i sama Giffords je bila meta kritika nakon što je prošle srijede odbila glasati za Nancy Pelosi (dosadašnja predsjednica donjeg doma Kongresa) i kada je odgovarajući na uvrede na nekim ljevičarskim portalima kazala da je Pelosi 'za nas mrtva'.

Nisu problem samo Palin i The Tea Party

To se ističe da bi se pokazalo da nema nevinih ili da ih ima jako malo, da se Obamin apel za smirivanjem strasti treba ozbiljno poslušati i da nasilnika nema samo na desnici - bombaši koji šalju eksplozivne pakete po europskim veleposlanstvima kriju se iza ljevičarskih redova i ideja.

Sarah Palin

Naravno, Sarah Palin, iako nije izravno kriva za pokolj u Tucsonu, suodgovorna je za lošu klimu u američkom društvu i za to će platiti visoku cijenu jer će je komentatori skloni demokratima sada doslovno isjeckati na komade. Možda je i vrijeme. Njen je radikalizam doista groteskan, a njezina politička filozofija zastrašujuće tupa.

Možda će Palinova nestati, ali se ne treba zavaravati da će s njom nestati i problemi. Ona, naime, predstavlja desetke milijuna neprosvijećenih Amerikanaca koji hoće najbolje, možda na krivi način, za svoje obitelji i zemlju te su to spremni braniti kao što brane pravo na nošenje oružja, pravo koje, da se razumijemo, gorljivo zastupa i napadnuta zastupnica Giffords.

Situacija je, ipak, manje crna nego što se misli, jer dok se umjereni nalaze i kod demokrata i kod republikanaca, retrogradni i nekulturni ipak su manje-više utaboreni na desnici.

Moguće je da, ako se izvuče, Giffords dobije slavu koju je imala Palin. Sve su opcije otvorene. Pa i ona da će The Tea Party uspješno prebroditi ovu krizu. Dogodi li se tako, imat ćemo ozbiljnijih razloga pribojavati se utjecaja tog pokreta.