DJECA U KAMPANJI

Zašto je Obama zavolio gay brakove?

11.05.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama neočekivano je podržao gay brakove, svega nekoliko sati nakon što je u srijedu savezna država Sjeverna Karolina usvojila ustavni amandman o zabrani takvih brakova, koji su sada nezakoniti u čak 42 savezne države. Kako će Obamin istup utjecati na predsjedničke izbore u studenom - ključno je pitanje kojim se sada bave američki mediji

Deklarativna podrška Baracka Obame neće imati izravan utjecaj na zakonsko reguliranje gay brakova u SAD-u, gdje ih 12 država zabranjuje putem statuta, a čak 30 kroz državne ustave. Izvjesno je, međutim, da će se ta društveno osjetljiva tema, koja se još do proteklih izbora smatrala politički otrovnom, nametnuti kao jedna od vodećih u ovogodišnjoj kampanji.

Obama je često govorio da podržava civilno partnerstvo i jednakopravnost gay parova, a u srijedu je rekao da je njegovo razmišljanje o gay brakovima sada 'evoluiralo'.

'Za mene osobno, važno je reći da mislim da istospolnim parovima treba omogućiti da se vjenčaju', rekao je Obama u razgovoru za ABC News, okitivši se titulom prvog američkog predsjednika na dužnosti koji je podržao gay brakove.

Njegovi savjetnici izjavili su da takav predsjednikov istup nije bio planiran za srijedu. Što je, dakle, potaknulo američkog predsjednika da konačno uspije iznenaditi, ne samo američku javnost, već i vlastite konzultante?

Obamin istup potaknuo je rastući gnjev gay populacije, koja je smatrala da je krajnje vrijeme da se predsjednik jasno izjasni po tom pitanju. Osobito nakon što je njegov potpredsjednik Joe Biden i sam proteklog vikenda rekao da osobno ne vidi nikakav problem s istospolnim brakovima; osobito nakon što je Sjeverna Karolina zabranu gay brakova podigla na razinu državnog ustava. 

'Oklijevao sam dijelom i zato što sam mislio da će civilno partnerstvo biti dovoljno', pokušao se opravdati Obama, kvareći dojam i izjavom da su ga na otvorenu podršku gay brakovima između ostalog, inspirirale i 'iznimno posvećene monogamne veze' nekih gay članova njegovog osoblja.

Iako je američka gay zajednica burno proslavila Obaminu podršku, našlo se i onih koji su mu žestoko zamjerili na takvom popratnom objašnjenju, ironično se pitajući kako bi zvučalo kada bi netko isti argument potegnuo u obranu legitimiteta heteroseksualnih brakova, jer je poznato da oni predstavljaju 'zlatni standard' monogamije.

Obamini savjetnici pokušavaju, međutim, osvojiti i koji dodatni bod, napominjući da su već nekoliko mjeseci raspravljali kada bi trebalo izaći s takvom deklaracijom, no Biden ih je pretekao. Iz Bijele kuće u četvrtak je puštena i informacija da se Biden u srijedu, neposredno prije Obaminog intervjua ABC-u, ispričao predsjedniku zbog unošenja nereda u pogledu politike administracije po ovom pitanju.

Bračni par u San Franciscu nazdravio je Obami


'Nitko nikada nije sumnjao da mislim ono što kažem; problem je što nekad kažem sve što mislim', začinio je svoju podršku gay brakovima Biden, čiji je istup bacio novo svjetlo na unutarnje podjele u Bijeloj kući – toliko ozbiljne da je čak i glasnogovornik Jay Carney u ponedjeljak muku mučio s novinarskim pitanjem implicira li potpredsjednikov istup i promjene u glavi predsjednika.

'Nemam ažurirani odgovor na predsjednikov stav o tome. Isti je kao što je i bio', rekao je Carney.

No ažurirani Obamin odgovor stigao je dan prije nego što će se u Hollywoodu, na velikom prijemu za prikupljanje sredstava za njegovu kampanju, pojaviti i mnogi pripadnici gay zajednice. Milijuni koji se očekuju s tog događaja mogli bi biti ključni za Obamin reizbor; Washingtom Post piše da je svaki šesti veliki donator Obame – gay osoba.

Također, njegovi savjetnici vjeruju da pitanje istospolnih brakova ove godine neće biti odlučujuće izborno pitanje, djelomično i zato što je javna podrška gay brakovima rapidno porasla u posljednjih 25 godina.

Gallupovo istraživanje u utorak je potvrdilo da 50 posto Amerikanaca podržava gay brakove, dok im se 48 posto protivi; 1996. takve brakove podržavalo je samo 27 Amerikanaca, a protivilo im se 68 posto.

Podrška istospolnim brakovima je generacijsko pitanje; Obama je rekao da njegova djeca ne razumiju zašto bi gay roditelji bili drukčije tretirani.

'Znate, Malia i Sasha imaju prijatelje čiji su roditelji istospolni parovi. U našim razgovorima za obiteljskim stolom pričali smo o tim prijateljima i njihovim roditeljima, a Maliji i Sashi ne pada na pamet da bi ti roditelji mogli biti nekako drukčije tretirani. Njima to nema nikakvog smisla. Iskreno govoreći, to je jedna od onih stvari koje potiču promjenu perspektive', izjavio je Obama.

Izvori CBS-a tvrde da je golemu ulogu u Obaminom istupu odigrala njegova supruga. Američki predsjednik sam je rekao da ona po ovom pitanju u potpunosti dijeli njegovo mišljenje. Oboje, naravno, pritom vjeruju i u 'zlatno pravilo' – ponašaj se prema drugima onako kako bi želio da se oni ponašaju prema tebi.