BESPUĆA HRVATSKOG ZDRAVSTVA

Zašto HZZO taji podatke o inspekcijskom nalazu u bolnicama?

29.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Je li zaposlenih u bolnicama više od propisanog broja po krevetu? Plaćaju li se predujmovi dobavljačima mimo zakona? Primaju li pomoćnici nezakonit dodatak na plaću? Provode li bolnice nabavu lijekova sukladno Zakonu o javnoj nabavi? Trguje li se listama čekanja?

Na ta, ali i brojna druga pitanja unutarnja kontrola HZZO-a dobila je odgovore provodeći inspekcijski nadzor nad radom bolnica. No javnost je s pronađenim nepravilnostima djelomično upoznata tek vezano uz tri bolnice: KBC Rebro u Zagrebu, Opća bolnica Dr. Ivo Perdišić u Sisku i Opće bolnice Pula.

U želji da doznamo u kojim je sve bolnicama proveden inspekcijski nadzor i koje su to nepravilnosti pronađene, odgovor smo potražili u HZZO-u.

Iako bi bilo logično da je podatak o nepravilnostima koje su u radu bolnica pronađene javan jer i HZZO i bolnice servisiraju se novcem poreznih obveznika, on je tajan!

'Nismo u mogućnosti dati vam tražene podatke, s obzirom na odredbe propisa koji se odnose na obvezu čuvanja podataka o poslovanju ugovornih partnera', stoji u odgovoru koji smo dobili iz HZZO-a. Usto, u HZZO-u su nas uputili da se obratimo osnivačima pojedinih ustanova ili samim bolnicama iako u odgovoru nisu naveli u kojim je bolnicama inspekcija uopće bila (?!).

Kako možemo pretpostaviti da je inspekcija bila i u bolnicama kojima je osnivač država, odgovor smo potražili i u Ministarstvu zdravstva, ali odande su nas uputili na HZZO jer  se Ministarstvo ne smatra nadležnim za prosljeđivanje podataka za koje je odgovoran HZZO.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek kazala je da ni u doba kad je Andrija Hebrang bio ministar zdravstva situacija nije bila tako loša.

'S Hebrangom ste barem znali na čemu ste. On bi rekao: 'Ja sam ministar i bit će tako i nikako drukčije.' Milinović i ovi iz HZZO-a pričaju o transparentnosti, ali zapravo sve skrivaju i pozivaju se na akte i odredbe koji ni ne postoje. Javnost mora znati što ne valja u bolnicama jer ih financira. Iz HZZO-a selektivno cure podaci kako njima paše, preko određenih novinara, i to samo u svrhu političkog obračunavanja.

Netko je nekome stao na žulj i onda se puštaju informacije. U zdravstvu jedina tajna može biti zdravstveno stanje pacijenata, sve ostalo je laž i obmana. Odgovorno tvrdim da se u 80 posto bolnica radi kao što se to navodi da se radilo na Rebru', tvrdi Avberšek.

Čelnica sindikata podsjeća da je od ministra Milinovića zatražila da odgovori je li istina da je bolnički sustav u prvih šest mjeseci imao manjak od 230 milijuna kuna, od čega kliničke bolnice i klinički centri, osim Kliničke bolnice Sestara milosrdnica, imaju 132 milijuna kuna gubitaka, a opće bolnice 83 milijuna. Također napominje da je tražila odgovor na pitanje je li dug bolnica 30. lipnja iznosio milijardu i pol kuna te zbog čega nije, kao što je obećano u reformi, izdvojio zdravstveni novac iz riznice kako bi se znalo s koliko novca zdravstvo zaista raspolaže.

'Ministar nikad nije odgovorio na to, već me je odlučio politički etiketirati kao 'crvenu s Iblerova trga'. Imam 63 godine, da sam htjela, valjda bih već bila ušla u partiju. Ali to je njegov način komuniciranja. Podatke skrivaju, a reforma nije provedena. Ljudi oboljeli od malignih bolesti mjesecima u Zagrebu čekaju na preglede, a on se diči nekakvim uspjesima', zaključila je Avberšek.