NESPREMNI ZA POMOĆ

Zašto Hrvatska ne prima izbjeglice?

20.05.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Zbog aktualnih događanja u sjevernoj Africi i zemljama Bliskog istoka, u nadi za boljom budućnošću velik broj stanovnika napušta ovu regiju. Zbog blizine, najveći broj izbjeglica završi na europskom kontinentu. Međutim, sve što ih dočeka je klima nedobrodošlice i nerazumijevanja. Između francuske i talijanske vlade došlo je do ozbiljnih prijepora zbog novonastale situacije. Hrvatski sustav je, 'pak, nespreman na prihvat velikog broja izbjeglica, jer ne zadovoljava standarde smještaja i procedure', tvrde iz Centra za mirovne studije

'Nitko od Republike Hrvatske nije tražio smještaj izbjeglica iz Libije', rečeno je za tportal iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Međutim, iz Centra za mirovne studije poručuju kako rješavanje problema smještaja za tražitelje azila, na koji se u više navrata upozoravalo, jednostavno nije naišlo na plodno tlo kod hrvatskih vlasti.

'Unatoč upozorenjima i predviđanjima povećanja broja kako neregularnih imigranata tako i tražitelja azila, približavanjem članstvu Europske unije suočili smo se s nespremnošću sustava da se pripremi na prihvat velikog broja izbjeglica sa zadovoljavajućim standardima smještaja i procedure, pružajući im uz to potpunu zaštitu njihovih ljudskih prava i ljudskog dostojanstva', rekli su za tportal iz Centra za mirovne studije.

'Iako je RH iz pretpristupnih fondova EU iskoristila pozamašna sredstva za unapređenje hrvatskog sustava azila, važno je napomenuti kako su većina sredstava i veliki napori uloženi u razvoj granične policije te nabavu visokosofisticirane opreme za kontrolu granica', upozoravaju iz CMS-a.

'U tom kontekstu evidentna je licemjernost poštivanja i prakticiranja vrijednosti na kojima se temelji EU. Izgradnja vlastitih kapaciteta za efikasno upravljanje granicama i nezakonitim migracijama, čini se, ima imperativ nad djelovanjem u smjeru izgradnje mira, dosljednog poštivanja ljudskih prava i spašavanja izbjeglica od utapanja. Iz svega ovoga čini se kako Željezna zavjesa doživljava svoj pravi uspon', poručuju iz CMS-a.

Libijske izbjeglice

'Medijske slike i rasprave posljednjih su se  dana uglavnom koncentrirale oko pitanja sigurnosti, predrasuda i nepoželjnosti, a dimenzija humanosti, zaštite ljudskih prava i pomoći ljudima u nevolji gotovo se ni ne spominje, iako hrvatski građani i građanke imaju vrlo svježe ratno i izbjegličko iskustvo te ono traženja skloništa i zaštite u drugim državama. Posljedica takva stava dovodi do toga da su izbjeglice, zajedno s teroristima i međunarodnim kriminalcima, stavljene u istu kategoriju 'opasnosti'', zaključuju iz CMS-a.

Upravo danas policijski službenici policijske postaje Tovarnik zatekli su u protuzakonitu prelasku državne granice te uhitili četiri državljanina Afganistana i dva državljanina Libije, izvijestila je vukovarsko-srijemska policija.

Protiv uhićenih državljana Afganistana i Libije doneseno je rješenje o protjerivanju iz Hrvatske, određena im je zabrana ulaska i boravka u RH na rok od godine dana. Pokrenut je i postupak vraćanja u Srbiju iz koje su i pokušali prijeći u Hrvatsku.