PERKOVIĆEV ŠEF JOŠ JE U HRVATSKOJ

Zašto DORH čini sve da se Mustača ne izruči Njemačkoj?

05.04.2014 u 11:25

Bionic
Reading

Premda je Josip Perković izručen Njemačkoj, njegov nekadašnji šef u tajnim službama Zdravko Mustač zasad se uspješno opirao nalogu za uhićenje. Sud u Velikoj Gorici odbio je Mustačevo izručenje, no slučaj je preuzeo varaždinski sud i promijenio odluku. U cijelom postupku primjećuje se neobičan stav Državnog odvjetništva koji se protivio izručenju, iako je po zakonu trebao zastupati Njemačku. Čak je i sud u Varaždinu posvetio jedan odlomak rješenja toj temi…

Samo se udovica Stjepana Đurekovića, ubijenog u Njemačkoj 1982. godine, žalila Vrhovnom sudu kada je u Velikoj Gorici odlučeno da je nastupila zastara te da se Zdravka Mustača ne mora izručiti Njemačkoj.Čak se ni tužitelji iz DORH-a nisu na to bunili. No kako su sud u Zagrebu i Vrhovni sud u gotovo istom slučaju Josipa Perkovića odlučili potpuno suprotno i dozvolili izručenje, bilo je očekivano da se neće potvrditi odluka iz Velike Gorice.

Županijski sud u Varaždinu dobio je zadatak od Vrhovnog suda da ponovno razmotri europski uhidbeni nalog za Zdravka Mustača, koji je u vrijeme ubojstva Đurekovića, u tajnim službama Jugoslavije, bio šef već izručenom Perkoviću. U javnosti se postavljalo pitanje – kako je moguće da će se suditi organizatoru ubojstva a da će nalogodavac ostati na ‘sigurnom’ u Hrvatskoj? Svi su, a pogotovo političari, brujali samo o Perkoviću, dok se Mustač gotovo nije ni spominjao premda je njegova uloga u priči o ubojstvu Đurekovića ipak hijerarhijski značajnija.

Još je neobičnije to da se DORH nije ni žalio sudu u Velikoj Gorici kada je odlučio da se Mustač ne smije izručiti Njemačkoj, dok se na najnovije rješenje varaždinskog suda o izručenju žalio u najkraćem roku.

Ulogu DORH-a u novoj proceduri provođenja europskog uhidbenog naloga propituje čak i sud u Varaždinu. U rješenju se navodi da prema Zakonu o pravnoj suradnji u kaznenim stvarima s EU, u postupcima pred sudom na temelju europskog uhidbenog naloga državu izdavanja naloga zastupa nadležni državni odvjetnik.

‘Državni odvjetnik, kao zastupnik države izdavanja, nije ovlašten disponirati izdanim europskim uhidbenim nalogom pa tako i ne može ‘odustati’ od europskog uhidbenog naloga bilo izravno ili neizravno, već je dužan predložiti njegovo priznavanje i izvršenje’, navodi se u rješenju suda u Varaždinu, koje je tako odgovorilo na argument Mustačeve odvjetnice Lidije Horvat da je DORH ionako odustao od izručenja.

Zbog DORH-a i nekih izjava premijera Zorana Milanovića, koji također tvrdi da je u ovim slučajevima nastupila zastara, nekome se moglo učiniti da izvršna vlast štiti Perkovića i Mustača. Novu odluku varaždinskog suda premijer je komentirao najavivši preciziranje zakona nakon što se okonča slučaj Mustač:

‘Mi predlažemo zakone, Sabor ih donosi, a Njemačka ih tumači i provodi na jedan način, a naši sudovi na drugi način. Mi ćemo zato, kada sve ovo završi, naći načina da Saboru predložimo odgovarajuće mjere u okviru naših ustavnih i zakonskih ovlasti, u cilju poštivanja pravnog poretka i provođenja, a ne tumačenja zakona koje je donio Hrvatski sabor, koje sam osobno potpisao i znam što u njima stoji’, rekao je Milanović nakon odluke o Mustačevu izručenju.

Varaždinski sud odbacio je tvrdnje da je nastupila zastara jer se kazneno djelo teškog ubojstva nalazi na popisu djela kojima se, po europskom uhidbenom nalogu, uopće ne provjerava zastara po domaćem pravu. Odbacili su Mustačeve tvrdnje da u Njemačkoj ne bi dobio pravično suđenje, pojašnjavajući da je za takvu tvrdnju Mustač morao priložiti čvrste dokaze.

‘Europski uhidbeni nalog prva je konkretna mjera u području kaznenog prava kojom se primjenjuje načelo uzajamnog priznavanja, koje Europsko vijeće smatra ‘kamenom temeljcem’ pravosudne suradnje…’ objašnjavaju varaždinski suci i naglašavaju da se mehanizam europskog uhidbenog naloga temelji na ‘visokoj razini povjerenja između država članica’.

Mustačevi odvjetnici i DORH žalili su se u petak na odluku o izručenju o kojoj će ponovno odlučivati Vrhovni sud. Kako je Vrhovni sud već donio stav u slučaju Perković, očekivano je da će se Mustačevo izručenje uskoro i potvrditi na najvišem sudu te da će se on uskoro pridružiti Perkoviću u Münchenu.