tradicija

Počinje sjednica Opće skupštine UN-a, a pogledajte zašto brazilski predstavnik uvijek govori prvi

20.09.2019 u 13:44

Bionic
Reading

Tradicija igra veliku ulogu u Ujedinjenim narodima. Zato Brazil uvijek prvi govori na Općoj skupštini UN-a, iako nije član Vijeća sigurnosti, nije prvi po abecedi i nije zemlja domaćin

Ta tradicija započela je tijekom prvih godina UN-a, koji je utemeljen nakon završetka Drugog svjetskog rata. Tada nijedna zemlja nije željela govoriti prva. Brazil je volontirao da bude prvi i to je postala tradicija.

Sjedinjene Države govore druge jer su zemlja domaćin Opće skupštine UN-a.

Ali tada redoslijed postaje složeniji. 'Kada je riječ o svim ostalim državama članicama, red govorenja temelji se na razini dužnosnika koji predstavlja državu, preseansu i drugim kriterijima kao što je geografska ravnoteža', objašnjava UN.

U praksi to znači da ako zemlju ne predstavlja šef države, bit će na redu iza svih njih.

Ali što ako u UN stigne šef vlade (poput britanskog premijera ili njemačkog kancelara), a šef države je monarh ili nešto drugo? On također ide na kraj reda. Ministri vanjskih poslova i drugi niže rangirani predstavnici na redu su posljednji.

Od govornika se obično očekuje da govore najviše 15 minuta, ali to je samo dobrovoljno i mnogi se toga ne pridržavaju.

Najdulji govor na Općoj skupštini UN-a održao je tako Fidel Castro 1960. - punih 269 minuta.

Zasjedanje se naziva 'opća rasprava', ali zapravo nema prave rasprave. Čelnici mogu u biti govoriti o čemu god žele, što obično znači o onome što je važno njihovim vladama u tom trenutku.

Rasprava na 74. zasjedanju Opće skupštine UN-a počinje idući tjedan.