NEOBIČNO POSRNUĆE

Zašto BBC minorizira londonski marš 10.000 studenata?

09.11.2011 u 15:31

Bionic
Reading

Uzor javnog servisa za čitav svijet, britanska medijska kuća BBC danas se odlučila za neobičan urednički potez - marš više od 10.000 studenata Londonom nije se našao među udarnim vijestima ni na njihovom svjetskom servisu vijesti, a niti na istaknutim pozicijama na web stranici

I dok svi ozbiljni britanski tiskani mediji izvještavaju uživo s londonskih ulica jer je riječ o maršu više od 10.000 mladih nezadovoljnika na City, financijski centar prijestolnice, BBC-u to nije vijest vrijedna plasmana na naslovnici web stranice.

No zato je udarna vijest na web stranici BBC-a premijer David Cameron kojemu mladi ljudi na rever stavljaju oznaku maka (spomen na pale borce).

Vijest o londonskom maršu 10.000 studenata nije se uspjela probiti čak ni na naslovnicu podstranice BBC News - može se pronaći tek na podstranici koja donosi vijesti iz Velike Britanije, i to u podrubrici Obrazovanje.

Istovremeno, svi relevantni otočki mediji vijest o Maršu tisuća, posve logično, drže na udarnim mjestima na naslovnicama. I dok TV kuća Sky News u svom programu uživo prenosi prosvjedna događanja na ulicama Londona, BBC uživo izvještava s njujorške burze.

Koji je razlog BBC-evog minoriziranja studentskog marša Londonom, ne znamo, ali ova neobična odluka daje za pravo kritičarima koji tvrde da se BBC iz uzornog javnog servisa pretvara u državni medij.