SUĐENJE GLAVAŠU

Zaštićeni svjedok 'Drava' svjedočio više od 5 sati

03.02.2009 u 11:09

Bionic
Reading

Na suđenju Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. danas je iza zatvorenih vrata na zagrebačkom Županijskom sudu više od pet sati svjedočio zaštićen svjedok "Drava"

ZAGREB - Riječ je o jednom od krunskih svjedoka tužiteljstva u slučaju"selotejp" koji će i sutra nastaviti svjedočiti i odgovarati na pitanjaobrane i optužbe.

Budući je svjedok ugrožen njegov jeidentitet potpuno zaštićen, a u spisu se vodi pod pseudonimom "Drava".Iskaz je davao iz posebne prostorije suda koji se videovezom, uz tonskiiskrivljen glas, prenosio u sudnicu u kojoj nazočni nisu mogli vidjetinjegov lik.

Odlukom suda svjedočenje je proglašeno tajnim,pa novinari nisu mogli biti u sudnici, no dozvolu za praćenje raspravedobilo je desetak promatrača iz OESS-a, nevladinih udruga GOLJP iDocumenta te zagrebačke i osječke HVIDR-e.

Predsjedniksudskog vijeća Željko Horvatović nazočne je upozorio da sve što čujumoraju čuvati kao tajnu ili u suprotnom čine kazneno djelo.

Svjedok "Drava" je u istrazi u rujnu 2006. na zagrebačkom Županijskomsudu izjavio da se na poziv optuženih Gordane Getoš Magdić i DinaKontića pridružio u studenome 1991. "diverzantsko-izviđačkojspecijalnoj jedinici" te da je bio nazočan batinanju i likvidacijijednog civila kojega je po njegovim riječima u prosincu 1991. na obaliDrave ubio pokojni Stjepan Bekavac, a likvidaciji je navodno bionazočan i optuženi Tihomir Valentić.

Svjedok je tvrdio ida je čuo kako je optuženi Kontić Bekavcu rekao da su promašili jednogčovjeka koji je isplivao iz Drave pa su ga policajci spasili i odveli ubolnicu. Prema optužnici riječ je o Radoslavu Ratkoviću, koji je jedinipreživio smaknuće na Dravi na kojoj je ubijeno 10-ero srpskih civila.

Svjedok "Drava" je istražnom sucu prije dvije i pol godine izjavio i daje čuo za Branimirovu osječku bojnu koja je s njegovom postrojbomtrebala osloboditi Tenski Antunovac, ali je po naredbi Glavaša akcijaprekinuta.