10. ZAGREB PRIDE:

Zastava duginih boja na ulicama Zagreba – 18. lipnja

06.06.2011 u 11:34

Bionic
Reading

Jubilarna, 10. Povorka ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe), poznatija i kao Zagreb Pride, održat će se 18. lipnja pod motom 'I budućnost je naša'

Toga je dana za 14 sati predviđeno okupljanje sudionika Zagreb Pridea na Trgu žrtava fašizma odakle će se povorka, nakon prolaska centrom grada, zaputiti prema Zrinjevcu gdje će, dva sata kasnije, početi i glavni javni

skup. 'Naša borba i otpor svakom fašizmu, nacionalizmu, rasizmu, mačizmu, heteroseksizmu i nasilju nije završena. Pred nama je desetljeće (naših drugih deset) zrelosti, rasta i novih pobjeda. Pravo da se naše ljubavi i naše životne zajednice priznaju i definiraju zakonima još nije ostvareno, ali i ta je pobjeda pred nama', stoji u proglasu 10. Zagreb Pridea i Povorke ponosa.

Proglasom se najavljuje i borba za 'emancipirano i laičko obrazovanje u školama i na fakultetima u kojemu će svako dijete imati pristup seksualnom odgoju neopterećenom predrasudama, religijom i čarobnjaštvom, jer – znanje oslobađa', uz napomenu kako će 'bespoštedno, odlučno i beskompromisno ustrajati u suzbijanju fašizama, neoustaštva, nacionalizma, ksenofobije, šovinizma i seksizma – do njihovog potpunog nestanka'. 'Svake godine i dalje ćemo koračati u Povorkama ponosa Zagreb Pridea, boreći se za potpuno i dostojanstveno pravo na slobodu javnog okupljanja i izražavanja svih ljudi, jer psi laju, a prajdovi prolaze', navodi se u proglasu.

Kao i proteklih godina u danima prije same Povorke ponosa, a u sklopu manifestacije Zagreb Pride 2011, održat će se niz političkih, kulturnih i zabavnih događaja, pa program počinje već sutra uvečer u Booksi predstavljanjem knjige 'Stonewall – Pobuna koja je rasplamsala gej revoluciju' američkog povjesničara Davida Cartera. Riječ je o prvoj knjizi iz LGBT povijesti prevedenoj na hrvatski jezik, posvećenoj začecima samog Pridea kao koncepta i nastanku suvremenog gej i lezbijskog pokreta u svijetu.

Povorku ponosa podržali su predsjednik Republike Ivo Josipović, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik.