MATULOVIĆ DROPULIĆ UMIRUJE

Zasad bez nove koksare u Bakru

20.07.2010 u 19:54

Bionic
Reading

Ako je vjerovati ministrici graditeljstva i zaštite okoliša Marini Matulović-Dropulić, INA zasad neće dobiti odobrenje za gradnju nove koksare u Bakru, samo 500 metara od stare

'Stručno povjerenstvo pregledalo je materijal. Ministarstvo traži dopunu studije. Bez nje neće izdati rješenje o odobrenju', tim je riječima ministrica Matulović Dropulić pokušala umiriti građane Bakra koji su, naravno, protiv INA-ine ideje o gradnji nove koksare.

Iako u INA-i tvrde da bi nova koksara trebala biti moderna, bez onečišćenja, sumporova dioksida i čađe, to nije umirilo gradonačelnika Bakra Tomislava Klarića. 'Nema razlike između starog i novog koksa', uvjeren je Klarić.

Ministrica Matulović Dropulić boravila je danas u Bakru kako bi obišla mjesto sanacije onečišćena tla u bivšoj koksari u Bakru, gdje je od opasna otpada očišćeno te uređeno oko 22.260 četvornih metara prostora koji se vraća građanima Bakra na sigurnu uporabu, priopćeno je danas iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Ukupna vrijednost radova je 47 milijuna kuna, a u potpunosti ih je financirao vladin Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U priopćenju  se navodi da je ugovor o sanaciji tla onečišćena koksnim katranom i uljem na dijelu kemijskog dijela koksare u Bakru postupkom solidifikacije Fond zaključio s tvrtkom Koksar d.o.o. iz Bakra te da su počeli u travnju 2008. Kameno-zemljani materijal onečišćen opasnim otpadom i policikličnim aromatskim ugljikovodicima (PAH-ovima) iskopavan je, a ovlašteni laboratorij Bioinstitut iz Čakovca analizirao je uzorke. Ovisno o nalazima, materijal se pripremao za solidifikaciju ili odlagao na privremeno odlagalište čistog materijala, a solidifikat se vraćao u iskop. Ukupno je solidificirano oko 30.000 prostornih metara onečišćena materijala. Sanirana površina je 5500 četvornih metara, kaže se u priopćenju.

Višak solidifikata, koji se nije mogao vratiti na samu lokaciju, ugrađen je po posebnu projektu u temelje ogradnog zida dužine oko 200 metara, čime se sprečava odron zemljišta na pokosu.

Saniran je i sustav za prikupljanje oborinskih voda i uređen okolni plato na oko 16.760 četvornih metara. Sanacijski radovi na platou završili su 30. lipnja ove godine, a završetak sanacije pokosa očekuje se do konca srpnja, kaže se u priopćenju.

U priopćenju se ističe kako Vlada preko Fonda u cijelosti financira i sanaciju područja bivše tvornice glinice u Obrovcu koja bi trebala završiti 2011. te Salonit u Vranjicu, sanacija kojeg je planirana u tri faze, a priprema za početak druge je u tijeku.

Projekti sanacije jame Sovjak pored Rijeke i prostora bivše tvornice Jugovinil u Kaštelima predloženi su za sufinanciranje iz fondova EU-a.

Ostale crne točke industrijskog onečišćenja su u različitim fazama pripreme dokumentacije, tj. pribavljanja dozvola, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Ministarstva zaštite okoliša.