covid-19

Zaraženo troje štićenika privatnog doma za starije u Zagrebu

15.04.2020 u 14:26

Bionic
Reading

Četvero novih zaraženih osoba potvrđeno je u srijedu u Zagrebu, od čega su troje njih štićenici jednog privatnog doma za starije i nemoćne osobe, izvijestio je gradski Stožer civilne zaštite

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je kako su jučer u Zagrebu provedena 198 testiranja, od čega se za četiri osobe pokazalo da su pozitivne na koronavirus.

Kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo je 75 osoba, samoizolacija je određena za njih pet, a na testiranje su upućene 22 osobe.

Ravnatelj zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar naveo je da od danas ujutro imamo proboj korone u privatni dom za stare i nemoćne koji ima 110 korisnika.

Nije imao informaciju kako je virus ušao u dom niti je želio reći o kojem se domu radi, već će to kaže imati kasnije nakon kompletnog epidemiološkog izvoda.

'Iz Klinike za zarazne bolesti dobili smo jutros obavijest da je troje pozitivno. Epidemiolozi su odmah krenuli na teren odmah. Trideset korisnika je testirano i deset djelatnika, a čekaju se rezultati', kazao je.

Tijekom dana će i na ostalim lokacijama tog doma biti svi korisnici i djelatnici testirani.

'U Zagrebu su 53 pozitivne osobe na 100.000 stanovnika, što je dobar rezultat. 52 posto je muškaraca, 48 posto žena. Imamo krasnu Gaussovu krivulju za koju se nadam da će se nastaviti, a to znači da imamo bitan pad pozitivnih nakon testiranja', ustvrdio je Šostar.

Voditeljica Odjela za ustanove socijalne skrbi Andreja Ninić izvijestila je da je u 11 gradskih domova na 18 lokacija smješteno ukupno 3800 korisnika i 1300 djelatnika.

Naglasila je da se u njima već dva mjeseca primjenjuju protuepidemiološke mjere i prije nego su propisane. Istaknula je da se već tad koristila zaštitna oprema i dezinficijensi, a svaku temperaturu i respiratorni simptom tretiraju kao sumnju na proboj virusa.

Preventivno testiraju i svih 50 djelatnika koji su se odlučili na smjenski rad, odnosno ostanak u domu. Prilikom ulaska zaposlenika u dom mjere temperaturu, a otvorene su i dvije telefonske linije kako bi bila dostupna komunikacija s epidemiološkom službom.

Domovi za starije koje Grad Zagreb drži još uvijek pod kontrolom

Gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je da su domovi za starije koje Grad Zagreb drži još uvijek pod kontrolom.

'Radi se o jednom od privatnih domova na 76 lokacija s 2420 korisnika, ne znam tko je vlasnik, ne bih nikoga želio stigmatizirati. Epidemiološki zavod postupio je prema mjerama. To više nije u domeni vlasnika doma nego epidemiologa. Žao mi je što se dogodilo, nemamo nikakvih ingerencija nad tim', rekao je Bandić.

Najavio je da će danas u domove biti podijeljena zaštitna sredstva.

'Do sada privatni domovi od Grada Zagreba nisu tražili nikakva zaštitna sredstva, a nije bio ni naputak centralnog stožera', rekao je Bandić te ustvrdio da su oni prije naputka stožera uveli mjere u domove kojima je osnivač Grad Zagreb.

Rekao je da što se tiče karata ZET-a koje su građani kupili, ali ih s obzirom na situaciju ne mogu iskoristiti jer ne vozi javni prijevoz - ZET-u provesti analiza i ti ljudi bit će kompenzirani.

Najavio je da će se u petak održati sastanak sa stručnom javnošću Grada Zagreba vezano za Zakon o obnovi. Rekao je da se u Zagrebu neće raditi ništa dok struka ne da svoj pečat.

Željko Renić iz komunalnog redarstva izvijestio je da je do danas prikupljeno 10.000 tona građevinskog otpada i šute.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić rekao je da je u posljednja 24 sata deset osoba prekršilo mjere samoizolacije, među kojima jedna osoba u Zagrebu, a devet na području Zagrebačke županije. Propusnice nije imalo 45 osoba.