AMERIKANAC IZ OREGONA

Zaražen kugom dok je mački otimao mrtvog miša

15.06.2012 u 14:44

Bionic
Reading

Muškarac iz američke savezne države Oregon u kritičnom je stanju nakon što ga je kugom zarazila mačka lutalica koja ga je ugrizla jer joj je iz čeljusti pokušao ukloniti poluraspadnutog mrtvog miša

Identitet muškarca nije objavljen; poznato je samo da mu je 50 godina, javlja Guardian, dodajući da je kuga harala Europom u srednjem vijeku, kada je usmrtila gotovo trećinu europskog življa. Danas su slučajevi kuge vrlo rijetki. Bolest se liječi antibioticima, a ishod još uvijek može biti smrtonosan.

Lokalni mediji javljaju da je muškarac dobio povišenu temperaturu nekoliko dana nakon 2. lipnja, kada ga je ugrizla mačka lutalica. Prevezen je u okružnu bolnicu Crook.

Bolest uzrokuje bakterija Yersinia pestis koja se može razviti u tri tipa kuge što napadaju limfne žlijezde, krvotok ili pluća. Bakterije uglavnom prenose inficirane buhe, ali se ljudi mogu zaraziti i kontaktom sa životinjom nositeljicom bakterije.

Karen Yeargain iz Ureda za zdravstvo okruga Crook izjavila je da je muškarac u početku pokazivao klasične simptome kuge koja je zahvatila limfne žlijezde, ali i krvotok.

Emilio Debess, veterinar iz Oregona, naveo je da je od 1934. godine u toj državi od kuge umrlo četvero ljudi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u SAD-u se prosječno godišnje registrira 11 slučajeva oboljenja od kuge, a u svijetu od tisuću do 3.000 slučajeva.