HORVAT I BAČE

Zaradili optužnicu zbog neplaćanja poreza

02.08.2012 u 18:42

Bionic
Reading

Protiv Milana Horvata i Marine Bače, kao i četiri društva iz sastava bivše Fima grupe, varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, točnije zbog neplaćanja poreza

Okrivljene se tereti se da su od siječnja 2006. do svibnja 2010. godine kao direktori trgovačkih društava, sastavljanjem lažnih bilanci i neistinitim prikazivanjem stanja, nezakonito koristili pravo na odbitak pretporeza u primljenim računima i u cijelosti koristili pretporez za podmirenje poreznih obveza tih i drugih povezanih društava.

Horvata se tereti i da nije obračunavao i plaćao porez na dodanu vrijednost na usluge inozemnih poduzetnika, porez na dodanu vrijednost od kamata na zajmove dane povezanim društvima i porez na dobit.

Tako su tim društvima pribavili nepripadnu materijalnu dobit na štetu državnog proračuna u visini većoj od 12,7 milijuna kuna. Taj iznos pribavljen je za četiri trgovačka društva, i to kaznenim djelima njihovih odgovornih osoba.

Dok tisuće tvrtki, obrta i građana godinama ne podmiruju obveze, zbog čega su njihova imena ovih dana izašla u javnost na listi dužnika, neki će zbog mogućih poreznih dugova ipak završiti i na sudu.