SDP O POPISU

'Zar Kosor očekuje i da joj izbornik Bilić prvoj pošalje popis igrača?'

01.07.2011 u 13:57

Bionic
Reading

Nakon što su u srijedu objavljeni prvi rezultati popisa stanovništva koji su pokazali da ima puno više birača nego stanovnika, svima je bilo jasno da se nešto uskoro mora mijenjati. Prije svega kako bi budući izbori legitimni i legalni, tvrde u SDP-u, koji odgovornost za ovakvo stanje prebacuju na HDZ

Iako je Vlada početkom prošle godine predložila izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu, od njih je na kraju odustala. Upravo to, tvrde u SDP-u, izazvalo je posljedice koje se danas osjećaju na drastičan način.

'Imamo više birača nego stanovnika, i to u osam županija. To otvara mogućnost za manipulaciju na parlamentarnim izborima. Naime, 400 tisuća višak birača od stanovnika mogu jednim potezom postati stanovnici na parlamentarnim izborima i time bitno utjecati na rezultat izbora. Vlada i HDZ su odgovorni za deficit demokratskih pretpostavki za poštene izbore. Nema ni jedna država na svijetu gdje ima više birača nego stanovnika', kazao je SDP-ov Josip Leko, dodavši da je ova situacija pokazala da nemamo uvid u popis birača.

U SDP-u ne osporavaju da svi državljani Hrvatske imaju pravo glasa, no sporno im je mjesto na kojem to pravo koriste.

Bauk: Prevladala Kosoričina taština

Na činjenicu da je premijerka Jadranka Kosor zamjerila Državnom zavodu statistiku što su s podacima popisa stanovništva prvo izašli u javnost, a ne prvo dali njoj na uvid, osvrnuo se SDP-ovac Arsen Bauk. 'Taština gospođe Kosor i ovaj put je prevladala izjavom da je Državni zavod za statistiku njoj prvo morao dati rezultate jer se financira iz proračuna. Gospođo Kosor, i Državni hidrometeorološki zavod se financira iz proračuna, pa valjda ne očekujete da vremenska prognoza svaki dan prvo dođe vama. I Hrvatski olimpijski odbor se financira iz proračuna, pa neće Slaven Bilić sastav hrvatske nogometne reprezentacije prvo dati vama', pecnuo je premijerku Bauk.

'Na listi HDZ-a na izborima 2007. u 11. izbornoj jedinici, od prvih 10 kandidata, osam ih ima prebivalište prijavljeno u Hrvatskoj, a dvoje u Bosni i Hercegovini. Neki od njih stvarno i žive u Hrvatskoj, ali većina ih spada u fiktivne birače jer su dužnosnici HDZ-a u BiH, ali i dužnosnici lokalne samouprave u BiH. Tomislav Dragičević, bivši direktor INA-e, kazneno je prijavljen zbog fiktivnog prebivališta zato što je zbog razlike u prirezu oštetio državu. Dakle na njemu se provodi zakon, ali na velikom broju građana se to ne provodi. Imamo i podatak da je cijela jedna policijska postaja iz pograničnog područja u Bosni i Hercegovini prijavljena na adresu jedne od osnovnih škola na području bivše općine Imotski', pobrojao je primjere SDP-ov Arsen Bauk.

Jedan od primjera nerazmjera u popisu stanovništva i birača je i Vrgorac. Naime, tamo je na popisu stanovništva popisano 6.501 stanovnik, od čega je 5.201 punoljetna osoba. Prema popisu birača, na tom području ih ima 7.181, što je za 38 posto više nego stanovnika. Još veći nerazmjer vidljiv je kada se uzme broj stanovnika samo u dijelu grada Vrgorca (naselja Orah, Stilja i Vina) prema kojem je stvarni broj stanovnika u tim naseljima 508, dok prema popisu stanovništva u tim naseljima živi 713 stanovnika. Kada se u jednadžbu uzme procjena punoljetnih stvarnih stanovnika tih naselja (470), broj birača izveden iz popisa birača dvostruko je veći.

Za takvo moguće lažiranje popisa stanovništva, uvjereni su u SDP-u, dva su razloga – ili se popis stanovništva pokušava uskladiti s popisom birača kao bi se maskirao problem lažnog popisa birača ili netko pokušava izvući novac iz državnog proračuna podizanje troškova popisa stanovništva s obzirom na to da su popisivači bili plaćeni po popisanom stanovniku.