PAD LECHOVOG ZRAKOPLOVA

Zapovjednik poljskog zrakoplovstva bio je u kokpitu

25.05.2010 u 12:05

Bionic
Reading

Zapovjednik poljskog ratnog zrakoplovstva bio je u kokpitu u trenutku nesreće zrakoplova u kojemu je bio predsjednik Lech Kaczynski, koji se 10. travnja srušio pokraj Smolenska, na zapadu Rusije, potvrdio je poljski predstavnik u istražnom povjerenstvu

'Ne niječem da je peta osoba bila u pilotskoj kabini do posljednjeg trenutka. Znam tko je ona. Da, bio je to general (Andrzej) Blasik', rekao je u ponedjeljak kasno navečer za privatnu poljsku televiziju TVN Edmund Klich, poljski predstavnik u međudržavnom povjerenstvu za istragu o nesreći koja se dogodila na području nekadašnjeg SSSR-a.

Ime generala Blasika još je sredinom svibnja objavila poljska agencija PAP, pozivajući se na anonimne izvore bliske istrazi.

Tupoljev 154 u kojemu su bili predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga i poljski politički i vojni vrh srušio se 10. travnja pri slijetanju po gustoj magli pokraj Smolenska, pri čemu je poginulo svih 96 putnika i članova posade.

Kako je rekao Klich, zapovjednik ratnog zrakoplovstva došao je u pilotsku kabinu nekoliko minuta prije nesreće, ali nije činio nikakav izravan pritisak na letače.

'Nije rekao ništa čime bi izravno činio pritisak, primjerice 'moramo sletjeti'. Ne sjećam se da je takvo što rekao', kazao je Klich.

Još jedna, neidentificirana osoba ušla je u kabinu desetak minuta prije nesreće raspitujući se o mogućem kašnjenju, ali je izašla iz kokpita prije nesreće, dodao je Klich.