kršenje zakona

Zaposlenik britanskog konzulata u Hong Kongu pritvoren u Shenzhenu, objavile kineske vlasti

21.08.2019 u 12:33

Bionic
Reading

Kineskom zaposleniku britanskog konzulata u Hong Kongu određeno je 15 dana administrativnog pritvora u gradu Shenzhenu, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu u srijedu

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je da je djelatnik konzulata prekršio kineski zakon o javnoj sigurnosti, no nije išao u detalje.

'On nije britanski državljanin. On je Kinez pa je to unutarnja stvar Kine', dodao je Geng, naglašavajući da se ne radi o 'diplomatskom pitanju'.

Britanija je objavila da je 'iznimno zabrinuta' zbog izvješća da je da je pritvoren djelatnik njezina konzulata.

Geng je pozvao Britaniju da se prestane miješati u kineska unutarnja pitanja.

'Britanija je dala seriju pogrešnih izjava o Hong Kongu', naglasio je Geng, pozivajući Britaniju da "prestane raspirivati požar".

Djelatnik konzulata pritvoren je u vrijeme povećane napetosti između Kine i Velike Britanije zbog prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji, u proteklih nekoliko mjeseci.

Hong Kong su pogodili prosvjedi protiv vlade, a Kina optužuje Britaniju i druge zapadne zemlje da se miješaju u njezina pitanja.

Kineski mediji objavili su da je riječ o Simonu Cheng Man-Kitu koji je nestao 8. kolovoza, putujući iz Hong Konga u Shenzhen, objavio je list The Hong Kong Free Press.

Cheng je stanovnik Hong Konga i studirao je u Tajvanu i Velikoj Britaniji prije povratka u azijsko financijsko središte. Zasad se ne zna je li imao diplomatsku putovnicu.