utvrđivanje činjenica

Započeo očevid na mjestu pada Cessne kod Rakovice

30.05.2022 u 15:32

Bionic
Reading

Na mjestu pada zrakoplova kod Broćanca u Općini Rakovica započeo je u ponedjeljak popodne očevid u kojem uz karlovačku policiju i županijsku državnu odvjetnicu sudjeluje i glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin

"Na mjestu događaja utvrđuju se činjenice o padu zrakoplova", rekla je županijska državna odvjetnica Vera Magdić-Bižanović, dodavši da je teško predvidjeti hoće li očevid biti završen danas ili će i sutra biti nastavljen.

Srušeni zrakoplov Cessna 182 koji je nestao u nedjelju na letu iz Splita prema Njemačkoj pronađen je u ponedjeljak u mjestu Broćanac kod Rakovice, potvrdio je novinarima ravnatelj Ravnateljstva Civilne Zaštite Damir Trut, izvijestivši da je svih četvero putnika iz zrakoplova poginulo.

U potragu na zahtjevnom i teško pristupačnom terenu bilo je uključeno oko 400 osoba s 13 dronova, deset HGSS-ovih i tri od Civilne zaštite, a akcijom je koordiniralo Ravnateljstvo civilne zaštite koje je na lokaciji formiralo Bazu operacije sa zapovjednim komunikacijskim vozilom.

  • +6
Rakovica, izjave nakon pronalaska Cessne Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Formirano je 38 timova po 10 osoba kojeg su činili pripadnici Državne intervencijske postrojbe civile zaštite, HGSS-a, policije, vatrogasaca, a uključili su se i lovci, koji poznaju teren te su davali korisne informacije. Svaki tim je pretraživao područje od 30-ak hektara zahtjevnog i teško pristupačnog terena. S obzirom da se dio tog područja odnosi i na vojni poligon Slunj, u koordinaciju potrage je bila uključena i Hrvatska vojska.

Potraga je po nepovoljnim vremenskim uvjetima potrajala gotovo 23 sata.

Ostaci letjelice, krilo, rep i ostaci kabine uočeni su danas u 10,50 sati dronom iz zraka na lokaciji južno od Bročanske kose te su odmah nakon dojave upućeni zemaljski timovi koji su potvrdili pronalazak.

potraga za Cessnom Izvor: Screenshot / Autor: Josip Granić/HGSS

Hrvatska kontrola zračne plovidbe je jučer u 11,40 sati obavijestila Operativni centar civilne zaštite o nestalom zrakoplovu sjeverno od Rakovice na visini do 2300 stopa.