europska inicijativa

Započeo Europski tjedan mobilnosti; građanima će približiti prednosti izbora ekološki prihvatljivijeg prijevoza

16.09.2020 u 09:47

Bionic
Reading

Europski tjedan mobilnosti održava se od 16. do 22. rujna, a ove se godine sloganom "Mobilnost s nultim emisijama za sve" odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050., predstavljen u Europskom zelenom planu, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja

Europski tjedan mobilnosti je europska inicijativa koja potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i poziva sve ljude da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Tim povodom Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao tijelo zaduženo za nacionalnu koordinaciju Europskog tjedna mobilnosti u Republici Hrvatskoj, pozivalo je građane da se uključe u tu najveću manifestaciju posvećenu održivoj urbanoj mobilnosti.

Europski tjedan mobilnosti održava se uz financijsku i političku potporu Europske komisije.

Ovogodišnjom temom "Mobilnost s nultim emisijama za sve" želi se također istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje uključivog pristupa koji obuhvaća sve građane.

"Europski tjedan mobilnosti pruža idealnu priliku za prezentaciju održive mobilnosti lokalnim stanovnicima i objašnjenje izazova s ​​kojima se gradovi suočavaju. Sudjelovanje u kampanji gradovima pruža priliku približiti građanima prednosti izbora ekološki prihvatljivijeg prijevoza kojim bi se ostvario napredak u smjeru što kvalitetnije mobilnosti u Europi", poručili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente - tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti i "Dana bez automobila" koji se održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.