ZAPREŠIĆ I UMAG KRITIČNO

Započele evakuacije zbog poplava

19.09.2010 u 13:44

Bionic
Reading

Nabujala Sava probila je nasip i natjerala nekoliko obitelji kraj Zaprešića na evakuaciju. U Istri je kiša stvorila velike probleme u prometu i zatvorila nekoliko graničnih prijelaza

Zagrebačka policija izvijestila je da je u Zaprešiću u 10,30 u mjestu Brdovec u naselju Vrbine rijeka Sava je probila nasip i za sada je poplavljeno i odsječeno 10 kuća. Nema dojava o ozlijeđenim.

U 11,45 sati iz osam kuća u naselju Vrbine vatrogasci su evakuirali 15 osoba. U 12 sati u naselju Zdenci Brdovečki u Zaprešiću u tijeku je evakuacija još šest osoba.

Zagrebački Ured za upravljanje hitnim situacijama izvijestio je da je poslana pomoć poplavljenim područjima u općini Brdovec. Tako je iz vatrogasne postaje Jankomir (koja je najbliža poplavljenom području) poslan vatrogasni čamac za spašavanje na vodi.

U Zaprešiću je u 7,45 sati zbog izlijevanja vode iz potoka koji utječe u rijeku Krapinu zatvorena cesta za sav promet i to Zaprešićka ulica od križanja A. Kusa do Ulice Podjundjek.

U Svetom Ivanu Zelini u 8,30 sati je zbog izlijevanja rijeke Lonje zatvorena županijska cesta Hrastje - Polonje, a u 11,50 sati zatvorena je još jedna županijska i tri lokalne ceste.

U osam sati je zbog izlijevanja rijeke Sutle zatvoren malogranični prijelaz Kraj Donji za sav promet.

Noćas od 0,15 sati na kolniku Stubičke ulice između mjesta Donja Bistra i Jakovlje došlo je do izlijevanja i poplavljivanja kolnika s razinom vode od oko 1 metar,

Noćas oko 0,40 sati utvrđeno je da je došlo do izlijevanja vode na kolnik iz kanala koji su povezani s rijekom Savom na raskrižju lokalnih cesta 31091 i 31092 u mjestu Vrbovec Samoborski s tendencijom rasta, zbog čega se ne može prometovati od mjesta Vrbovec Samoborski u smjeru mjesta Savršćak i obrnuto.

KIŠA JE ZATVORILA I GRANICE

Zbog odrona kamenja na području Bujištine, u 21.49 zatvorena je cesta D-21, od raskrižja s Istarskom ulicom do raskrižja sa Grožnjanskom pa je promet prema Sloveniji bio preusmjeravan kroz grad Buje do 23.35 kada je cesta očišćena i ponovno puštena u promet. U 23.15 morala se zatvoriti i lokalna cesta Kremenje – Oskoruš, jer je vodena bujica srušila ogradu mosta na cestu.

Zbog nabujale rijeke Dragonje od 23.40 zatvoren je granični prijelaz Kaštel, a promet se preusmjeravao na granični prijelaz Plovanija. Međutim, oko ponoći morali su se zatvoriti i granični prijelazi Kaštel i Požane, a promet prema Sloveniji usmjeren je prema graničnim prijelazima Rupa i Pasjak. U proteklih 28 sati, samo nad Buzetom palo je 117 litara kiše, a kiša i dalje ne jenjava.

Jutros, već u šest sati za osobne automobile otvoren je granični prijelaz Jelovica kod Buzeta te od devet sati Požane, a teretnjaci su se i dalje usmjeravali na GP Rupa, izvijestili su iz OKC-a Policijske uprave Istarske.

Također, zbog odrona kamenja, prometne probleme su imali i u Slovenskom primorju zbog čega je bila zatvorena cesta od Kopra do graničnog prijelaza Sorčega pa se promet usmjeravao na Buje.

IZLIO SE KANAL U PRIBISLAVCU

Uslijed velikih kiša u Pribislavcu pokraj Čakovca izlio se kanal Lateralac poplavivši desetak obližnjih kuća gdje je voda ušla u podrume.

Izlijevanjem kanala poplavljen je i ranč obitelji Hren na kojemu se, među ostalim, nalaze i dva konja zaštićene pasmine 'međimurskog konja'. Konji su spašeni, a u tijeku je akcija spašavanja ostalih životinja s ranča u kojoj sudjeluju i vatrogasci.

Profesionalnim vatrogascima u crpljenju vode i saniranju štete pomaže i DVD Pribislavec.

Mještani ne pamte u natrag tridesetak godina takvu poplavu. Kako je rekao Robert Meglić, voditelj smjene JVP Čakovec, na terenu su sve raspoložive snage kojima u prilog ide prestanak oborina.