prvi obrok

Započela isplata stipendija za obrtnička zanimanja

13.02.2018 u 14:42

Bionic
Reading

Započela je isplata prvog obroka stipendija u projektu 'Stipendiranje u obrtničkim zanimanjima' te će gotovo 2.400 učenika dobiti iznos od 3.000 kuna za razdoblje rujan-prosinac za školsku godinu 2017./2018., dok će drugi obrok u iznosu od 6.000 kuna biti isplaćen tijekom drugog kvartala, objavilo je u utorak Ministarstvo gospodarstva

Kako je priopćeno iz Ministarstva, isplata prvog obroka će se obavljati sukladno intenzitetu zaprimanja potpisanih ugovora o dodjeli bespovratne potpore.

Drugi obrok u iznosu od 6.000 kuna bit će isplaćen tijekom drugog kvartala ove godine na isti dan za sve prijavitelje.

'Za ovu školsku godini ukupno je dodijeljeno 2.389 stipendija u ukupnom iznosu od 21,5 milijuna kuna, dok je pojedinačni iznos dodijeljene stipendije 9.000 kuna', navode iz Ministarstva.

Prijave su se zaprimale od 1. rujna do 31. listopada 2017., a ukupno je zaprimljeno i obrađeno 2.948 prijava, od čega je odobreno njih 2.389.

Riječ je o gotovo 900 prijava, odnosno stipendija, više nego prošle godine, što je rezultat aktivnog i sustavnog rada na promidžbi strukovnog obrazovanja, ističu iz Ministarstva.

  • +5
Zadarski učenici napravili električni Mercedes Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Podsjećaju kako su programom Vlade utvrđene smjernice za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada te kako su dosadašnje aktivnosti rezultirale ovom do sada najvećom dodjelom stipendija učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima.

Projekt 'Stipendiranje u obrtničkim zanimanjima' namijenjen je učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za zanimanja iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica.

Sredstva za provedbu projekta 'Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima' za 2017. osiguravaju se iz fondova EU, konkretno Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Iz Ministarstva napominju da svaki učenik status svoje prijave može pratiti unosom OIB-a prijavitelja (moja prijava).