LOV NA ILEGALNE PROIZVOĐAČE

Zaplijenjene tisuće litara nezakonito proizvedene rakije

29.11.2010 u 16:44

Bionic
Reading

U potragu za ilegalnim proizvođačima i prodavačima rakije prošli je utorak krenulo 48 policajaca i carinika koji su pročešljali čitavu Požešku županiju. U sklopu zajedničke akcije PU požeško-slavonske i Carinarnice Slavonski Brod pronađeno je čak sedam tisuća i 787 litara nezakonito proizvedene rakije, 5.500 litara koma, 458 litara i 100 grama ekstrakta baze za proizvodnju pelinkovca, orahovca, šerija i kruškovca te šest neprijavljenih kotlova za pečenje rakije

Prema riječima načelnika Odjela kriminalističke policije, Željka Grgića, ovom je akcijom razbijen veliki lanac krijumčarenja, odnosno ilegalne proizvodnje i prometa raznih alkoholnih pića koja su distribuirana po cijeloj Republici Hrvatskoj.

Nadzorom, koji je proveden na području Požeško-slavonske županije, obuhvaćena je jedna pravna osoba, dva obrta, pet vlasnika Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te jedan mali proizvođač jakih alkoholnih pića i dvije fizičke osobe. Utvrđeno je da su ilegalno proizvodili i stavljali u promet alkohol i alkoholna pića, čime su prekršili Zakona o trošarinama koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine.

Zbog povrede spomenutog zakona, protiv svih počinitelja će biti pokrenuti prekršajni postupci kao i postupci za naknadnu naplatu trošarina na alkohol i energente. Novoutvrđeni iznos trošarine je 191.108,38 kuna, od čega trošarine na alkohol iznose 182.308,38 kuna, a trošarine na energente 8.800,00 kuna.

Za proizvodnju alkohola bez upisa u registar propisane su kazne od 2.000 do 10.000 kuna, a ista kazna prijeti i proizvođačima alkoholnih pića ako ne podnesu godišnje izvješće ili ne plate paušal.

Podsjetimo, prema Zakonu o trošarinama, svi oni koji za vlastite potrebe proizvode više od dvadeset litara alkohola godišnje dužni su tu proizvodnju prijaviti Carinarnici i registrirati se u registar trošarinskih obveznika.Ako ste pak mali proizvođač alkoholnih pića za vlastite potrebe, imajte na umu da vam prodaja pića nije dozvoljena te da ste dužni do 20. siječnja tekuće godine prijaviti godišnje izvješće o proizvedenoj količini alkoholnih pića.

Nadalje, na kotao za pečenje rakije kapaciteta od 40 do 100 litara dužni ste platiti paušal od 100 kuna, dok je za kotao čiji je kapacitet veći od 100 litara potrebno platiti 200 kuna. Ako pak imate kotao no ne planirate proizvoditi alkoholna pića, tada od dežurne Carinarnice morate zatražiti pečaćenje kotla, a zahtjev za nadolazeću godinu mora se podnijeti najkasnije do 31. siječnja.