TRI DANA PRIJE IZJAŠNJAVANJA

Zapeo još jedan referendum: Bračane će spriječiti Bračanin Kuščević?

06.06.2019 u 12:49

Bionic
Reading

'Naš grad, njihovo smeće', naziv je lokalnog referenduma zakazanog za ovu nedjelju u Supetru na Braču, na kojem bi građani trebali odlučivati o rješenju Ministarstva zaštite okoliša i energetike oko zatvaranja jednog od dvaju bračkih deponija i preusmjeravanju kompletnog otočnog otpada upravo u Supetar. Sve pripreme su obavljene, birački odbori određeni, a stanovništvo se poziva na masovni izlazak kako bi se dostigao odaziv od 50 posto. Međutim, u posljednji trenutak je zapelo i čini se će konačnu odluku o održavanju donijeti ministar uprave Lovro Kuščević, inače Bračanin, no moguće je da će se referendum održati i mimo njega

Naime, Supetrani su po proceduri prijavili referendum Uredu državne uprave te Kuščevićevu ministarstvu, a ono je početkom svibnja proslijedilo predmet na očitovanje Ministarstvu zaštite okoliša, istome protiv čije se odluke Bračani i bune. Upravo ovog tjedna na Brač je pristigao i odgovor, po kojemu izjašnjavanje građana ministarstvo Tomislava Ćorića smatra - nezakonitim.

Pojednostavljeno rečeno, smatraju da o problematici odlaganja otpada odlučuje Vlada te da gradovi i općine nemaju pravo glasa o tome. Referendumsko pitanje u Supetru trebalo bi glasiti: 'Želite li da odlagalište Kupinovica postane centralno odlagalište otoka Brača?', dok se građane poziva da masovno zaokruže 'ne'.

Tportal je već ranije pisao o temi koja je izazvala brojne prosvjede, posebno baš na otocima: posljednjeg dana prošle godine ministar Ćorić donio je odluku kojom se zatvara nekoliko desetaka postojećih neuvjetnih odlagališta te se njihov otpad preusmjerava na druga odlagališta. Gradonačelnici i načelnici u sredinama poput Vrgorca, Hvara, Visa ili Brača bili su zgranuti jer su se našli pred golemim logističkim problemima: nemaju potrebnu opremu i vozila, odlaganje će znatno poskupjeti, a odlagališta koja bi sada trebala primiti nove količine otpada su ili u jednakom ili gorem stanju nego zatvorena, ili naprosto nemaju dovoljno prostora te postoji realna mogućnost da već za godinu ili dvije dosegnu svoj kapacitet.

Problem je osobito izračen u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj se rješenje vidi u otvaranju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici - no on je još uvijek u fazi projektiranja i neće biti dovršen još najmanje tri ili četiri godine.

Ministarstvo zaštite okoliša tada je odgovorilo da je odluka donesena u skladu s planiranom dinamikom zatvaranja odlagališta i obvezama prema Europskoj komisiji te stručnim procjenama, a s terena se uzvraćalo da su u igri bili i politički kriteriji. Sada, kad je došao red na brački referendum, isto ministarstvo tvrdi da se referendumsko pitanje odnosi na materiju 'od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku' i da nije zakonito te da su županije, gradovi i općine dužni tek osigurati provedbu mjera gospodarenja otpadom koje donosi Vlada.

Ovo mišljenje ipak ne znači i konačnu propast nedjeljnog referenduma jer odluku o tome na koncu donosi ministar uprave Lovro Kuščević. On u četvrtak nije bio dostupan za komentar.

Kako tportal neslužbeno doznaje, u Supetru - u kojem je odluku o raspisivanju referenduma donijelo Gradsko vijeće, čak i glasovima oporbenog HDZ-a - zasad namjeravaju ići dalje s ovom inicijativom i ove nedjelje doista održati referendum. Naime, smatraju da je on uredno prijavljen i nemaju nikakvu službenu odluku o tome da je nezakonit.

Račune Bračanima može pomrsiti jedino Bračanin Lovro Kuščević.

Tportal je kontaktirao s gradonačelnicom Supetra Ivanom Marković, koja je potvrdila da plan o referendumu zasad ide dalje. 'Odluka Gradskog vijeća je na snazi, a ukoliko nadležna tijela obustave primjenu, svoja prava štitit ćemo na sudu', kazala je.

'Zadnjih šest godina radili smo na dokumentaciji za sanaciju deponija, ishodili smo građevinsku dozvolu i čekamo sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša. Tom sanacijom stvorila bi se ploha za odlaganje otpada samo iz Supetra, i to do trenutka otvaranja regionalnog centra u Lećevici, čiji je datum još nepoznat. Ne želimo biti osuđeni na otpad s cijelog otoka i pružit ćemo otpor ovoj neprovedivoj odluci', dodala je Marković za tportal.

Inače, Grad Supetar je nedavno pokrenuo i ustavnu tužbu protiv Ćorićeve odluke o zatvaranju niza deponija i preusmjeravanju otpada s njih na druge lokacije.