nema pomaka

Zapeli trgovinski pregovori Bruxellesa i Londona zbog državnih potpora

04.09.2020 u 16:45

Bionic
Reading

Izgledi za nepostizanje trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i Europske unije naglo su porasli jer London inzistira na potpunoj autonomiji nad svojim planom državnih potpora, tvrde pregovarači i diplomati

Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je EU 31. siječnja nakon 47 godina članstva i okrenulo leđa projektu koji je težio pretvaranju uništenih europskih nacija u globalnu silu.

Brexit je uslijedio nakon tri godine prepirki oko sporazuma o izlasku nakon referenduma 2016. koji je uzdrmao globalna financijska tržišta.

Pregovori o novom trgovinskom sporazumu slabo napreduju.

London, Bruxelles i drugi europski gradovi strahuju da bi nepostizanje trgovinskog sporazuma moglo uzrokovati još veći gospodarski kaos usred krize koronavirusa koja je pokosila europska gospodarstva.

Viši europski diplomat rekao je da su "šanse za postizanje sporazuma ili neuspjeh 50/50". 

"Nije bilo apsolutno nikakvog pomaka s britanske strane u pregovorima. Ako se taj pristup ubrzo ne promijeni, nećemo moći na vrijeme ispregovarati sporazum", dodao je diplomat.

"Britanija će prije ili kasnije morati razjasniti što želi. Nije moguće napustiti europski klub i u isto vrijeme zadržati sve povlastice", rekao je novinarima predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"Nismo sigurni hoćemo li postići dogovor. Nadam se da će to biti moguće, ali ne pod svaku cijenu", rekao je Michel.

Ured britanskog premijera Borisa Johnsona objavio je da bi EU trebala biti realnija u pregovorima.