DIJAGNOZA STANJA U BOLNICAMA

'Zapanjujući kaos i zrcalo neodgovornosti!'

22.05.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Kaotične liste čekanja u hrvatskim bolnicama bit će temeljito reorganizirane uvođenjem jasnih pravila i procedura za njihovo vođenje prema stupnju hitnosti zdravstvenog stanja pacijenta: hitno, brzo i redovno; a od kolovoza će biti uvedena i e-Lista čekanja te e-Naručivanje, a sve to je samo dio najava ministra zdravlja Rajka Ostojića koji je na današnjoj konferenciji za medije u Ministarstvu zdravlja predstavljajući projekt smanjenja lista čekanja priznao i da neće promptno uspjeti ispuniti svoje predizborno obećanje unutar Kukuriku koalicije. Naime, liste će umjesto u roku 180, biti smanjene u roku 210 dana

Zapanjujući kaos, zrcalo neodgovornosti i neprofesionalnosti - to je dijagnoza zatečenog stanja u hrvatskim bolnicama kad su u pitanju liste čekanja, zaključilo je Povjerenstvo za liste čekanja Ministarstva zdravlja predstavljajući tijekom pet mjeseci rađenu analizu prema kojoj u Hrvatskoj na neku pretragu ili operaciju čeka oko 540.000 pacijenata. Pritom je 106.000 pacijenata čekalo na prvi pregled kod bolničkog liječnika, a 242.000 na kontrolni pregled. Analiza stanja u prosincu 2011. i ožujku 2012. pokazala je da su se liste u nekim bolnicama povećale, a u nekima smanjile, naveli su članovi Povjerenstva Karmen Lončarek i Aleksandar Đakula. Doduše, ukupan je broj i veći za oko 56.000, no riječ je o 10-ak posto neispravnih naručivanja, jer nedostaju podaci o osobama i pretragama i 'već je samom analizom lista smanjenja za 10 posto', kazao je Ostojić.

Kad se liste čekanja u 21. stoljeću vode preko 'tekica i olovki'

No to je tek dio nevjerojatnih podataka. Naime, od 48 bolnica obuhvaćenih analizom, 41 prikazuje liste na svojim internetskim stranicama, a preostale to rade preko 'tekica i olovki', ali zapravo ne postoje ni jedinstvene formule po kojoj bolnice računaju čekanje, niti postoji jedinstvena procedura naručivanja, ponegdje su čak postojale liste predbilježbi za liste čekanja, a računalna aplikacija neodržava se od 2010. Daljnje nelogičnosti ogledaju se, primjerice i u tome da u pojedinim bolnicama čak nije postojao ni najobičniji raspored liječnika prema kojemu bi se složio raspored operacija, liječnici bez obzira na to koliko rade u različitim bolnicama dobivaju istu plaću, a na ultrazvuk kukova kod novorođenčadi koje se treba obaviti u prva tri mjeseca života čeka se četiri mjeseca?! Još veće nevjerojatnosti otkrivene su prilikom usporedbe nabavnih cijena ugradbenog materijala pa tako koronarni stent istog proizvođača potreban za intervenciju kardiologije KBC Zagreb plaća 4.500 kuna, a OB Dubrovnik 11.500 kuna. Ili jednu vrstu leća potrebnih za operaciju očne mrene istog proizvođača KBC Zagreb nabavlja po cijeni od 350 kuna, OB Zadar po 455 kuna, a OB Čakovec 620 kuna.

Ima li u hrvatskim bolnicama dovoljno pinceta i stručnjaka?

Razlozi svega navedenoga vrlo su raznoliki, od nedostatka liječnika do opreme pa tako ponegdje čak nedostaju pincete, pa nije moguće jednoznačno generalizirati, no utvrđeno je da je glavni krivac loša organizacija sustava zdravstvene zaštite i nejasno definirane odgovornosti Ministarstva zdravlja, HZZO-a i bolnica. Stoga će njihova odgovornost i dužnosti biti jasno raspodijeljene, a cilj su medicinski prihvatljivi rokovi, kazao je Ostojić nakon vrlo iscrpne i detaljne prezentacije te je, kao što je već najavljivao, istaknuo da će biti 'uvedena jasna pravila i procedure za vođenje listi čekanja prema stupnju hitnosti zdravstvenog stanja pacijenta: 'hitno' - gdje usluge treba pružiti odmah, odnosno u roku 24 sata; 'brzo' - čiji su krajnji rok tri mjeseca te 'redovno' - gdje je zdravstvenu uslugu nužno pružiti u roku šest mjeseci. Dodatno, kod malignih bolesti stupanj hitnosti iznosi od dva tjedna do mjesec dana, a kod ortopedskih operacija od 12 do 18 mjeseci, kao i kod operacije mrene oka s ugradnjom umjetne leće'.


Netko se sjetio i pacijenata

Uz organizacijske promjene, nužan preduvjet je informatičko povezivanje bolnica u jedan sustav te uvođenje e-Listi čekanja od kolovoza do kraja ove godine te e-Naručivanja od 1. siječnja 2013., a već su osigurana financijska sredstva za nadogradnju postojećeg informacijskog sustava primarne zdravstvene zaštite (CEZIH). 'Želimo uvesti sustav koji će djelovati na sljedeći način: pacijente će na pretrage i zahvate naručivati njihovi obiteljski liječnici prema stupnju hitnosti direktnim e-Naručivanjem na e-Listu čekanja, dakle, pacijenti više neće lutati od vrata do vrata i dobit će priliku u dogovoru s liječnikom odabrati bolnicu koja im po lokaciji najviše odgovara, mjerodavni stupanj hitnosti na temelju dokumentacije utvrdit će bolnički specijalist. U svakoj bolnici će postojati odgovorna osoba za uspostavu kontakta s pacijentom: najmanje tri radna dana prije planiranog izvođenja operacije, najmanje sedam dana prije izvođenja pretrage, a pacijenta će i upozoriti na posljedice neopravdanog izostanka s pretraga i operacija', objasnio je ministar.

Čekanje na CT povećalo se, primjerice, u OB Zadar sa 85 dana u siječnju na 143 dana u ožujku, no istodobno je broj dana u KBC Zagreb smanjen sa 35 na 31, a u OB Virovitica sa 38 na 31 dan.
Čekanje na MR povećalo se, primjerice, u KBC Rijeka sa 186 dana na 240 dana te u OB Vukovar sa 60 na 95 dana.
Čekanje na ugradnju endoproteze kuka povećalo se u OB Koprivnica s 550 na 571 dana, a u KBC-u Split smanjilo sa 180 na 156 dana.
Na ugradnju endoproteze koljena povećalo se čekanje u OB Koprivnica sa 936 dana na 1.182 dana te u OB Vukovar i Pula gdje u prosincu 2011. nije bilo listi čekanja, a sada se čeka 20 dana, a u ostalim bolnicama liste su u većini smanjene, primjerice u Traumi sa 391 na 360 dana.

Svaka bolnica će odmah osnovati Povjerenstvo za upravljanje listama čekanja s najmanje dva člana od kojih jedan mora biti bolnički informatičar, a ono će biti zaduženo za komunikaciju s Ministarstvom i HZZO-om te za ažuriranje podataka i cjelokupni nadzor. Ministarstvo će u najskorijem roku donijeti Pravilnik o listama čekanja, a uskoro će započeti i putem javne nabave nabavka ugradbenog materijala, čime se planira uštedjeti najmanje 100 milijuna kuna', izračunao je Ostojić, zadovoljan podrškom udruga pacijenata koje su uključene u cijeli proces i izrazile su zadovoljstvo novim vjetrovima i 'ljubavi koja dolazi iz ovog Ministarstva', kako same rekoše na konferenciji za medije, ali i ističu da čekaju realizaciju najavljenoga.

Uskoro i lista ugradbenog materijala

Inače, do srpnja će biti nabavljena 42 ultrazvučna aparata za različite pretrage, a do do rujna će biti nabavljeno pet novih sofisticiranih CT uređaja za zamjenu dotrajalih, te će biti iskorišteno šest dosad neiskorištenih CT simulatora, najavio je Ostojić, kao i slično listi lijekova listu ugradbenog materijala te bolnički masterplan. O mogućim smjenama lošeg menadžmenta po bolnicama nije htio govoriti, kazavši da je to stvar osnivača, a to nije Ministarstvo te je ponovio da više neće biti privatnih monopola, no da se privatnom sustavu ne protivi, nego - zaključio je - treba jasno definirati odnos privatnog i javnog, a briga o pacijentu uvijek treba biti na prvom mjestu.