JOSIPOVIĆ ZA REUTERS

'Zapadni Balkan okrenuo leđa ratovima'

07.06.2010 u 20:43

Bionic
Reading

Zemlje Zapadnog Balkana okreću leđa ratovima iz 90-tih godina 20. stoljeća i počele su stvarno obnavljati regionalne veze, važne za njihov put u EU, izjavio je u ponedjeljak hrvatski predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za agenciju Reuters

Do ovoga proljeća smatralo se da su zemlje bivše Jugoslavije zarobljene u povjesnim suparništvima, no niz regionalnih sastanaka donio je novu nadu toj osiromašenoj regiji, koju se nekoć nazivalo crnom rupom Europe.

'Dogodile su se važne promjene....Bilo je nekoliko inicijativa za zatopljavanje odnosa. Konačno, to je i prioritet moje politike', rekao je Josipović u intervjuu, dan uoči potpisivanja važnoga sporazuma o vojnoj suradnji između Hrvatske i Srbije

'Za mene je to (sporazum) važan znak normalizacije i dobre perspektive u budućnosti', rekao je Josipović.

Dodao je da se regija još mora boriti s problemima kao što su pomirenje, ponovna uspostava povjerenja i trgovine, povratak izbjeglica, zaštita manjina i neriješena granična pitanja.

'To se ne može riješiti preko noći, no važno je da je taj proces počeo, da ima dobre volje', istaknuo je hrvatski predsjednik.

Kako navodi Reuters, Hrvatska dobro napreduje prema ulasku u EU, vjerojatno 2012. i prenosi Josipovića koji kaže da Hrvatska čini ozbiljne napore u reformi pravosuđa i javne uprave, no za to treba vremena.

'Svi mi znamo, i EU zna, da se reforma pravosuđa i uprave ne može izvesti jednim potezom. To je proces i mislim da oni očekuju napredak u tome procesu', rekao je Josipović.

'Ja sam optimističan...Mislim da Hrvatska može zaključiti pregovore do kraja ove godine ili početkom iduće....No, svjesni smo nužnosti reformi i one će se nastaviti', istaknuo je hrvatski predsjednik.