HOLLANDEOVA INICIJATIVA

Zapadne sile povukle veleposlanike iz Sirije!

29.05.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Nakon maskara u sirijskom gradu Huli, u kojem je ubijeno 108 osoba, od kojih 49 djece, europske zemlje odlučile su pooštriti represivne mjere spram režima Bašara al-Asada. Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Španjolska i Italija najavile su ekspulziju sirijskih veleposlanika sa svog teritorija, izvještava agencija AFP. Kanada je također naredila iste mjere spram sirijskih diplomata u Ottawi

Inicijativa se pripisuje francuskom predsjedniku Françoisu Hollandeu koji je prvo najavio izgon ambasadorice Sirije u Francuskoj, Lamije Šakur, koja bi trebao uslijediti u utorak ili u srijedu. Odmah nakon toga, njemačka agencija DPA objavila je opoziv sirijskog ambasadora u Njemačkoj kojemu je dan rok od 72 sata za napuštanje nacionalnog teritorija. Koordiniranu inicijativu jutros je potvrdio neimenovani europski diplomat, dok Damask odbacuje odgovornost za pokolj u Huli.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius opisao je Bašara al-Asada kao 'ubojicu vlastitog naroda' te smatra da je 'najbolje da što prije odstupi s vlasti'.

Republika Hrvatska snažno osuđuje napad koji se dogodio 25. svibnja u sirijskom mjestu Hula, a u kojem je ubijeno na desetke muškaraca, žena i djece, prema internetskoj stranici hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, javlja Hina.

Promatrači UN-a potvrdili su da je prošloga petak u Huli ubijeno na desetke muškaraca, žena i djece te da su još stotine ranjene u okrutnom napadu koji je uključivao topničke i tenkovske napade postrojbi sirijskog režima na stambenu četvrt.

Republika Hrvatska poziva sirijski režim i oporbu da odmah prestanu sa svim oblicima nasilja i pruže punu potporu promatračkoj misiji UN-a.

Hrvatska je solidarna sa sirijskim narodom i mirnim prosvjedima u gradovima diljem Sirije koji su organizirani da bi upozorili na masakr u Huli, prema MVEP-u.

Međunarodna zajednica oštro je osudila posljednji u nizu pokolja civila u Siriji. Pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada traje već više od godinu dana, a u sukobima je, prema podacima UN-a, poginulo više od 9.000 osoba.