ZAJEDNIČKA IZJAVA

Zapadne sile osudile Kinu zbog nametanja zakona Hong Kongu

28.05.2020 u 17:50

Bionic
Reading

Velika Britanija, SAD, Australija i Kanada zajedničkom su izjavom u četvrtak osudile Kinu zbog uvođenja novog zakona o sigurnosti za kojega drže kako će ugroziti slobode u Hong Kongu i narušiti odredbe kinesko-britanskog sporazuma iz 1984. godine kojim je toj bivšoj koloniji zajamčena autonomija.

"Hong Kong se razvijao kao utvrda demokracije", naveli su u izjavi Velika Britanija, SAD, Australija i Kanada dodajući kako su "duboko zabrinuti zbog odluke Pekinga da Hong Kongu nametne novi zakon o nacionalnoj sigurnosti".

Izjava je objavljena nakon što je kineski parlament odobrio donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti za područje Hong Konga a kojega su demokratski aktivisti u tom gradu kao i zapadne države doživjeli kao mjeru koja može ugroziti dosegnute slobode ali i ulogu Hong Konga kao jednog od globalnih središta financijskih aktivnosti.

  • +14
Prosvjed u šoping centru u Hong Kongu Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

Velika Britanija, SAD, Australija i Kanada objavile su kako će novi zakon "smanjiti slobode ljudi koji žive u Hong Kongu te posljedično dramatično ograničiti autonomiju Hong Konga i njegov sustav koji ga je i činio tako prosperitetnim".

"Odluka Kine da Hong Kongu nametne novi zakon o nacionalnoj sigurnosti izravno krši međunarodne obveze koje proistječu iz načela pravno obvezujuće zajedničke kinesko-britanske deklaracije koju su potvrdili i Ujedinjeni narodi", navele su četiri države.

Upozorili su i kako su "iznimno zabrinuti" da će ovakvi postupci pogoršati već postojeće društvene podjele unutar Hong Konga.

Kineske su vlasti objavile kako je cilj novog zakona borba protiv secesije, subverzije, terorizma i inozemnog miješanja u politiku Hong Konga no najave iz Pekinga o uvođenju novog zakona odmah su potaknule nove velike prosvjede u tom gradu.

U zajedničkoj izjavi četiri zapadne zemlje pozvale su Kinu da surađuje s lokalnim vlastima u Hong Kongu i s njegovim stanovnicima kako bi se našlo rješenje prihvatljivo za sve i koje će se temeljiti na međunarodnim obvezama Kine koje proistječu iz kinesko-britanske deklaracije iz 1984. godine.

Velika Britanija prepustila je Kini suverenitet nad dotadašnjom kolonijom od 1997. godine no uz uvjet da Hong Kong ostane posebna upravna regija.