IZVJEŠTAJ DEUTSCHE BANK:

'Zapadne ekonomije su u banani, ohrabruje se nemoral'

21.09.2012 u 11:13

Bionic
Reading

Novi izvještaj Deutsche Bank pod naslovom 'Gold: Adjusting for Zero', kojemu su autori ekonomski analitičari Daniel Brebner i Xiao Fu, oslikava svjetsku ekonomsku budućnost iznimno crnim tonovima te predviđa da će sljedeći šokovi doći brzo i iznenadno

'Vjerujemo da će bilanca 2012. biti izazov za investitore, s obzirom na mnoge negativne pokazatelje i znakove upozorenja. Zasigurno je da ekstremi u zaduživanju zapadnih ekonomija, kao i pitanja o gospodarskom rastu u Kini predstavljaju zabrinjavajuću budućnost za investitore poslije ove godine. Ipak, naše je mišljenje da tvorci globalnih politika imaju nula izbora za poticanje rasta. Svijet treba rast te je spreman učiniti sve kako bi ga postigao, što stvara distorzije u sustavu i krši sva stara pravila', dramatično u izvještaju upozorava Deutsche Bank.

Ističe se stvaranje ekonomskih paradoksa u tako kaotičnoj situaciji: oni koji su u pravu, postaju u krivu; oni koji izgube zapravo pobijede; neoprezni su nagrađeni, a glupa ulaganja mogu pobijediti. 'Neravnopravnosti u globalnoj ekonomiji su ekstremne i treba ih hitno ispravljati. Nažalost, to se ne očekuje, što znači da će se prilagodne dogoditi nedobrovoljno, dakle i neočekivano', pišu analitičari Brebner i Fu. Ističu da je problem i što se i dalje ohrabruje moralno upitno ponašanje investitora, a financijski sustav je i dalje orijentiran prema ohrabrivanju sve većeg zaduživanja i preuzimanja velikih rizika.

Pametna ulaganja su rizična jer se odvijaju u okolini koja je 'iracionalna ili emocionalna', a zbog toga i 'vrlo nepredvidljiva'. Zato se većinom investira pogledom na ono što je najlakše, a ne što je ispravno.