TIMOŠENKO O ČESTITKAMA JANUKOVIČU

'Zapad se ponaša kao što se ponašao Putin'

12.02.2010 u 17:29

Bionic
Reading

Čestitke zapadnih čelnika upućene pobjedniku ukrajinskih predsjedničkih izbora Viktoru Janukoviču su preuranjene, objavio je u petak stožer poražene kandidatkinje, premijerke Julije Timošenko, koja odbija priznati poraz

'Zapad se ponaša onako kako se u prošlosti ponašao (Vladimir) Putin', izjavio je za AFP zastupnik Andrij Škil iz stožera ukrajinske premijerke, govoreći o predsjedničkim izborima 2004.

Putin, u to doba ruski predsjednik, požurio je čestitati Janukoviču na rezultatima, iako konačni rezultati izbora nisu bili objavljeni. Njegova izborna pobjeda u konačnici je poništena zbog velikih prijevara, a na vlast je Narančastom revolucijom došao prozapadni blok.

'Smatram to preuranjenim. Niti je Janukovič inauguriran, niti su još objavljeni konačni rezultati izbora', rekao je Škil. Janukovič je u četvrtak dobio čestitke američkog i francuskog predsjednika Baracka Obame i Nicolasa Sarkozyja te predsjednika Europske unije Hermana Van Rompuya.

Prema privremenim službenim rezultatima, Janukovič je u nedjelju pobijedio s 48,95 posto glasova, 3,48 posto više od Timošenko, koja i dalje ne želi priznati poraz, tvrdeći da je bilo velikih prijevara tijekom glasovanja.