KRIZNI SASTANAK

Zaoštrava se politička kriza zbog Rupela

09.12.2008 u 13:43

Bionic
Reading

Predsjednica Liberalno demokratske stranke i ministrica unutarnjih poslova Slovenije razmišlja o sazivanju kriznog sastanka vladine koalicije zbog imenovanja Dimitrija Rupela za premijerovog savjetnika

LJUBLJANA - Otvoreno nezadovoljstvo u slovenskoj javnosti i nekim strankama vladajuće koalicije izazvala je odluka premijera Boruta Pahora da za savjetnika imenuje Dimitrija Rupela, bivšeg šefa diplomacije, čiji izbor za veleposlanika u Beču prethodno nije želio potvrditi predsjednik Danilo Tuerk, navodeći da on ne ispunjava formalne uvjete.

Katarina Kresal rekla je da ju je današnje putovanje Rupela, kao specijalnog izaslanika vlade na razgovore s vladom u Rimu o financijskim teškoćama slovenske manjine, navelo da razmisli o sazivanju kriznog sastanka.

'To upućuje da njegova (Rupelova) funkcija neće biti ograničena samo na funkciju javnog službenika, već otvara pitanje zadire li se time u nadležnosti ministra vanjskih posova', izjavila je Kresal.
Premijer nije želio komentirati izjavu ministarice unutarnjih poslova i predsjednice stranke, koja je član vladine koalicije.
Slovenski listovi i danas prenose pisma čitatelja u kojima se oštro napada odluka premijera Boruta Pahora da bivšeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela imenuje za svog savjetnika ze međunarodne odnose.

Slovenski premijer nedavno je svoju odluku morao objašnjavati i socijaldemokratskim zastupnicima, izražavajući uvjerenje da ta odluka dobra. 'Rupel je inače kontroverzna ličnost slovenske politike, ali i ličnost koja mnogo zna o vanjskoj politici, što može biti vrlo značajno kod odluka predsjednika vlade', rekao je Pahor.