zaklada rhema

Ivan Topčić o financiranju aktivista: 'Mi nismo katolibani, vraćamo se evangelizaciji i mladima'

07.02.2019 u 10:07

Bionic
Reading

Zakladu Rhema prije četiri godine utemeljilo je 14 osnivača, uglavnom supružnika i poduzetnika, među kojima je najveći financijer bračni par Topčić, vlasnici tvrtke Tim kabel. Dosadašnji pokrovitelj udruga Grozd, U ime obitelji, Vigilare... promijenio je politiku i u ovoj godini odlučio financirati molitvene ili karizmatske zajednice, udruge ili portale koji se bave isključivo evangelizacijom, odnosno promicanjem duhovnosti, a ne političkim aktivizmom

Zaklada koja je do sada bila pokrovitelj upravo političkog aktivizma, a mnogi članovi molitvenih i karizmatskih zajednica prikupljali su potpise za referendume katoličkih udruga, mijenja smjer i vraća se evangelizaciji, piše Večernji list.

Grozd je od njih mjesečno dobivao 4000 kuna, odnosno 48.000 godišnje, a u slučaju U ime obitelji te su donacije iznosile sedam posto njihovih godišnjih prihoda.

Ivan Topčić, vlasnik Tim kabela, međutim, tvrdi da ih u prestanku financiranja Željke Markić i Ladislava Ilčića nije vodilo dodvoravanje HDZ-u.

'Želimo promijeniti medijsku sliku o agresivnim katolicima, takozvanim katolibanima, jer mi to nismo. A to ćemo učiniti pod motom 'Istina s ljubavlju'. A kako ćemo to činiti? Tako što smo odlučili financirati prekrasne mlade ljude u molitvenim i karizmatskim zajednicama koji rade na svojoj duhovnosti i promiču evangelizaciju', rekao je Topčić, dodajući kako je kod Željke Markić i Ladislava Ilčića bilo nespretnosti, ali da nisu zaslužili da ih se titulira kao katolibane.

Kao svojevrsnu novu zvijezdu na vjerskoj sceni naveo je karizmatsku zajednicu Nanovo rođeni, čiji je duhovnik velečasni Ivica Berdik, ujedno egzorcist.

Ladislav Ilčić je za Večernji list rekao kako se u Grozdu neće ništa promijeniti bez 4000 kuna mjesečno, koliko su dobivali od ove zaklade. Napomenuo je kako Zaklada Rhema ima svoju politiku i može financirati koju god udrugu želi.

Iz U ime obitelji su odgovorili kako oko 80 posto njihovih prihoda čine donacije hrvatskih građana koji odluče izdvojiti 50, 100 ili 500 kuna da bi poduprli njihov rad.

'Ima li uskraćivanje sredstva UIO-u kakve veze s, kao što neki tvrde, novouspostavljenim odnosima g. Pašalića (bivši HDZ-ov političar Ivić Pašalić jedan je od financijera zaklade, op.a.) i Plenkovića – ne znam. Jako poštujem bračni par Topčić, utemeljitelje Rheme, marljive i dobre ljude koji doniraju svoj privatni novac. Bez ikakve rezerve podržavam njihovo pravo da svoj novac doniraju kome žele', odgovorila je za Večernji list Željka Markić.

Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare, koji isto više ne dobiva novac od Rheme, na Facebooku je objavio: 'Pa to je život. I ovo nije socijalizam da nama bilo što duguju... Javno zahvaljujem za dosadašnju podršku... No za sve vas koji se možda radujete da će Vigilare nestati, samo da vas razočaram... nećemo. I dalje ćemo kontrirati ‘naprednoj’ ljevici... i stranci smrti (HDZ) koja zakonski podržava ubijanje nerođene djece.'