TADIĆ O SREBRENICI

'Žao mi je što deklaracija nije usvojena ranije'

31.03.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u srijedu je izjavio da je usvajanje deklaracije o osudi zločina u Sreberenici u srbijanskom parlamentu veliki doprinos demokratizaciji Srbije i "regionalnom pomirenju", ocijenivši to povijesnim događajem kojim je srbijanski narod pokazao da je neodvojivi dio europske kulture i civilizacije.

"Žao mi je što nije usvojena ranijih godina, ali moj tadašnji odlazak u Srebrenicu i ova deklaracija govore nedvosmisleno o političkim vrijednostima Srbije i o tome kako vidimo regiju, naše susjede i zajedničku europsku budućnost", kazao je Tadić na tiskovnoj koferenciji u srijedu.

Usvajanjem deklaracije srbijanski parlament i srbijanski narod, kako je rekao, pokazali su da se distanciraju od tog monstruoznog zločina te da ne stoje iza njega.

Dodao je kako zločin u Srebrenici mora imati i sudski epilog izražen u tome da budu procesuirani svi koji su optuženi za sudjelovanje u tom zločinu.

Tadić je, govoreći o primjedbama da je iz deklaracije izostala riječ "genocid", objasnio da se deklaracija nije bavila pravnom kvalifikacijom, već da je parlament donio vrijednosno određenje prema zločinu.

Govoreći o zahtjevima da se uz deklaraciju o Srebrenici usvoji i druga kojom će biti osuđeni zločini nad srpskim narodom, srbijanski predsjednik kazao je kako su parlamenti uvijek spremni žaliti vlastite žrtve, ali da se moralna veličina ogleda prije svega u sposobnosti žaljenja drugih.

Zato su, kako je istaknuo, dvije deklaracije pravi način da se srbijanski parlament odredi prema zločinima počinjenim u prošlosti.

Izvršna ravnateljica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić u povodu usvajanja deklaracije ocijenila je da će to ipak imati pozitivni učinak, prije svega na građane Republike Srpske, te navela kako prije dvije godine nije bilo moguće pomisliti da bi se i ovakva rezolucija mogla donijeti u srbijanskom parlamentu.

Prema njezinim riječima, stanoviti pomak ostvaren je i u tome što je Socijalistička partija Srbije (SPS), kao najodgovornija za genocid u Srebrenici, poduprijevši deklaraciju pokazala da je sposobna napraviti značajan korak naprijed.

Sa druge strane, nevladina organizacija "Žene u crnom" smatra da se usvajanjem deklaracije srbijanski parlament "narugao žrtvama" u Srebrenici i njihovim obiteljima te izbjegao pokazati solidarnost, osuditi i kazni sve one koji su sudjelovali u genocidu.

Zastupnici u Skupštini Srbije u noći s utorka na srijedu usvojili su, nakon trinaestosatne oštre rasprave, deklaraciju o osudi zločina počinjenog nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici 1995. i njome izrazili sućut i ispriku obiteljima žrtava.