UZELAC O HAŠKOJ PRESUDI

'Žao mi je i žrtava rata i Gotovine'

20.04.2011 u 21:51

Bionic
Reading

'Žalim što se čovjek našao u toj situaciji, ne ulazeći uopće u količinu njegove krivnje jer za to nisam pozvan. Ali, iz onoga što je prezentirano, vidljivo je da je jedan vojnik u značajnom dijelu postao žrtva politike njemu nadređenih u to vrijeme', rekao je za tportal SDSS-ov potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac

'Odbio sam i dalje odbijam javno komentirati hašku presudu hrvatskim generalima zato što ocjenjujem da danas u hrvatskom medijskom prostoru postoji samo jednodimenzionalna strategija tretiranja toga pitanja, u kojoj se ne može odgovarati s 'da' ili 'ne'. Takav tip pitanja i odgovora za mene je neprihvatljiv', rekao je za tportal Uzelac

Njegov je to odgovor na novinarski upit zašto se do sada, baš kao i kolege mu iz SDSS-a, nije želio izjasniti novinarima o presudi Gotovini i Markaču. U njemu se po pitanju presude javljaju dva osjećaja, prije svega poštovanje prema žrtvama protekloga rata – zanemarivanje toga bilo bi nekorektno i, dok se to ne promijeni, u tome ne želi sudjelovati. Drugi Uzelčev osjećaj odnosi se na generala Gotovinu.

'General Gotovina po meni također zaslužuje određeno poštovanje i žalim što se čovjek našao u toj situaciji, ne ulazeći uopće u količinu njegove krivnje jer za to nisam pozvan. Ali, iz onoga što je prezentirano, vidljivo je da je jedan vojnik u značajnom dijelu postao žrtva politike njemu nadređenih u to vrijeme', rekao je te dodao da u tom smislu ima razumijevanja te da žali 'toga čovjeka'.

Svoj racionalan sud o presudi i njezinom značenju Uzelac će dati onda kada završi ova 'jednodimenzionalna halabuka' u kojoj ne želi sudjelovati.