JOSIPOVIĆ O GOSPODARSTVU

'Zanimljivi su mi problemi za koje je kriva država'

10.02.2010 u 17:35

Bionic
Reading

Osvrćući se na razgovore s gospodarstvenicima iz Varaždinske i Međimurske županije, Josipović je rekao da velikim dijelom iste probleme imaju i gospodarstvenici u drugim dijelovima Hrvatske

'Iako je riječ o rijetkim našim sredinama koje imaju višak u vanjskotrgovinskoj razmjeni, recesiju i one osjećaju kroz pad izvoza i uvoza, kao porast nezaposlenosti. Problema ima više vrsti, neki su strukturalne prirode, neki su teže, a neki razmjerno brže rješivi', rekao je novoizabrani predsjednik Josipović.

'Posebno su mi zanimljivi problemi koji proizlaze iz funkcioniranja države, gdje se izdvaja nelikvidnost, dakle pravovremeno plaćanje, problem u čije bi se rješavanje trebala uključiti država. Potrebne su i druge mjere da bi nam gospodarstvo bilo uspješnije, od onih u fiskalnoj politici, pa do poreznih rasterećenja kako bi se pojačala proizvodnja i izvoz jer je sada svima jasno da bez većeg izvoza nećemo moći servisirati vanjski dug', upozorio je Josipović, dodavši da će konkretne prijedloge dati njegov savjetnički tim koji će biti predstavljen 19. veljače.