IZRAELSKA OBITELJ

Zamrznuli jajne stanice kćeri stradale u nesreći

09.08.2011 u 12:12

Bionic
Reading

Izraelska obitelj je dobila pravnu dozvolu da zamrzne jajne stanice svoje sedamnaestogodišnje kćeri koja je poginula u automobilskoj nesreći, prenosi Guardian

Odluka suda u gradu Kfar Saveu predstavlja presedan u Izraelu, a prema riječima odvjetnika s deset godina iskustva u sličnim predmetima, vjerojatno je i prva takve vrste u svijetu.

Obitelj stradale Chen Aide Ayash odlučila je da će donirati njezine organe. Obitelj je također od suda u Kfar Saveu, gdje živi, zatražila i dopuštenje da se pohrane njezine jajne stanice.

Izraelski portal Ha'aretz navodi medicinski izvor prema kojem je obitelj zatražila da se jajne stanice oplode doniranom spermom, jer embrij ima veće šanse za preživljavanje nego neoplođene jajne stanice, ali sud je uskratio dozvolu za oplodnju u ovoj fazi.

To je jedinstven slučaj, jer je prvi put izraelski sud odobrio vađenje i zamrzavanje jajnih stanica mrtve žene. Zabilježeni su brojni slučajevi zamrzavanja sperme nakon smrti muškarca da bi se omogućilo udovici ili partnerici preminulog da dobije njegovo dijete. Sudovi su inzistirali na tome da podnositelj zahtjeva ima dokaz da je muškarac želio postati otac.

Obitelj poginule nije željela izlaziti u javnost.