ŠIMUNIĆ PRIZNAO

'Zamrzavanje zametaka - najuspješnija metoda oplodnje'

15.10.2009 u 16:28

Bionic
Reading

Doktor Velimir Šimunić, iako je podržao Zakon o medicinskoj oplodnji koji zabranjuje zamrzavanje zametaka, polemizirajući s dr. Mirandom Mrsićem priznao je da je zamrzavanje zametaka najuspješnija metoda umjetne oplodnje

Polemizirajući oko novog Zakona o medicinskoj oplodnji koji zabranjuje zamrzavanje zametaka i ograničava oplodnju najviše triju jajnih stanica u emisiji 'Radio Ring' na Stojedinici svoja mišljenja sukobili su dr. Mirando Mrsić (SDP), voditelj Jedinice za transplantaciju koštane srži u KBC-u Rebro i Velimir Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju.

Mirando Mrsić smatra da će zbog zabrane zamrzavanja zametaka žene biti izložene riziku hormonalne hiperstimulacije. Istaknuo je da je europska praksa pokazala da zamrzavanje zametaka predstavlja najuspješniju metodu umjetne oplodnje te da se smatra zlatnim standardom. Mrsić je više puta dr. Šimunića pitao zašto je struka, koja je dala podršku ministru zdravstva Darku Milinoviću i njegovu Zakonu koji ne dopušta zamrzavanje zametaka, odustala od tog zlatnog standarda.

Šimunić se složio da je zamrzavanje zametaka najuspješnija metoda, no da treba voditi računa o tome koliko je ta metoda kvalitetna. Istaknuo je i to da je i zamrzavanje jajnih stanica dobro rješenje te se pozvao na pozitivna iskustva iz Sjedinjenih Država. Svoju promjenu mišljenja, odnosno odustajanje od zamrzavanja zametaka branio je i činjenicom da 'u Hrvatskoj već postoji 11.000 zamrznutih zametaka od kojih ih je više od 50 posto u spremnicima dulje od pet godina, a s kojima ne znamo što ćemo'. Naveo je podatke da je u Hrvatskoj iz samo četiri posto zamrznutih zametaka rođena djeca.

Promjena mišljenja

Šimunić je u lipnju zagovarao da se dopusti zamrzavanje zametaka, jer medicinski potpomognuta oplodnja pažljivije čuva zametke i od nesavršene prirode. No nakon sastanka ginekologa s Milinovićem na Brijunima, gdje im je navodno obećano milijun kuna za novu opremu i razvoj, Šimunić i još nekolicina stručnjaka promijenili su mišljenje.

Priznao je da je takav zakon rezultat političkog svjetonazora aktualne vlasti, odnosno zakonodavca.

Podatak da sve više neplodnih parova po pomoć odlazi u inozemstvo Šimunić je obrazložio lošim stanjem u hrvatskoj reproduktivnoj medicini, koju već dvadeset godina zapostavljaju brojne vladajuće strukture. 'Lošiji smo nego ostale europske zemlje', istaknuo je Šimunić, a s njim se složio i Mirando Mrsić.

U emisiju se javila slušateljica, koja se upravo vratila s klinike Sveti Duh na kojoj su joj, sukladno novom zakonu, punktirali samo tri jajne stanice te izrazila skepsu da od oplodnje neće biti ništa, dr. Šimunić joj je odgovorio kako ne treba biti pesimistična, jer ako ima između 32-32 godina šanse za uspjeh su joj 30 posto. Dr. Mrsić je pojasnio kako je problem što su većina korisnika umjetne oplodnje stariji parovi, kojima su zabranom zamrzavanja zametaka šanse za dobivanje potomaka svedene na minimum.

Budući da je dr. Šimunić s još sedmero liječnika zagrebačke Petrove bolnice potpisao i Ustavnom sudu poslao stav da život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice našao na udaru kritike liberalnih slojeva društva koji su njega i njegove kolege prozvali da time žele ženama ukinuti pravo na pobačaj. Na pitanje je li za zabranu pobačaja, Šimunić je kazao kako nijednom ginekologu nije u interesu uskratiti ženama pravo na pobačaj. 'Uvjeren sam da će svi ginekolozi braniti ženama pravo na pobačaj', kazao je Šimunić.